ACNEWS

Háborúra készülnek a németek Oroszország ellen

Németországi helikpoter / Fotó: Pixabay
Németországi helikpoter / Fotó: Pixabay
A hadsereg részletes forgatókönyvet dolgozott ki egy lehetséges NATO-konfliktusról Oroszországgal, amelyben több tízezer katonát vetnek be.
Hirdetés
Ad image

A német forgatókönyv szerint Oroszország februárban új mozgósítást indíthat, és akár 200 000 embert is besorozhat. Ezt követően jelentős sikereket érhetne el egy tavaszi offenzívában az ukrán erők ellen. A katonai előrenyomulást Moszkva nagyszabású kibertámadásokkal folytatná, különösen a Baltikumban, valamint a balti köztársaságok orosz kisebbségét felhasználó provokációkkal.

Szeptemberben Oroszország ezután a szövetségesével, Fehéroroszországgal közös manőverek keretében 50 000 orosz katonát telepítene Nyugat-Oroszországba és Fehéroroszországba. A német forgatókönyv további eszkalációt irányoz elő, amikor Oroszország októberben közepes hatótávolságú rakétákat telepít a Lengyelország és Litvánia közötti kalinyingrádi enklávéjába. Ezzel egyidejűleg masszív propagandát indítana Kalinyingrádban, azt állítva, hogy az Észak-atlanti Szerződés országai invázióra készülnek – írja a Bild.

A német forgatókönyv szerint Oroszország figyelme a Suwałki-hágóra összpontosulna, amely a lengyel-litván határ mentén húzódó stratégiai fontosságú földsáv, amely Fehéroroszországot választja el az orosz kalinyingrádi enklávétól. December óta ezen a területen egy mesterségesen előidézett határkonfliktus tört ki, amely számos halálos áldozattal járt. Ráadásul, a vita kihasználná az amerikai elnökválasztás utáni nehéz időszakot, amikor az Egyesült Államok vezető nélkül találhatja magát.

A dokumentum ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli üléseit és NATO-csapatok Lengyelországba és a Baltikumba történő telepítését irányozza elő, amire Oroszország a térségben való katonai jelenlétének további erősítésével válaszolna. Válaszul a szövetség elrettentő intézkedésről döntene, amelyet a dokumentum X. napként említ – 300 000 katonát, köztük 30 000 német katonát hívna Lengyelországba és a Baltikumba. A forgatókönyv 30 nappal az X-nap után ér véget, amikor több mint félmillió orosz és szövetséges csapat áll egymással szemben. Hogy Oroszország végül visszavonulna-e, vagy a helyzet háborúvá fajulna, a forgatókönyv nem jelzi.

Az esetleges konfliktusra számos NATO-ország, valamint a szövetséghez csatlakozni kívánó Svédország is készül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés