ACNEWS

Halál vár az illegális Balaton-parti stégekre Máriafürdőn

Az illegálisa stégeket, az odavezető kapukra is lebontják fotó: Pixabay
Az illegálisa stégeket, az odavezető kapukra is lebontják fotó: Pixabay
Csak Balatonmáriafürdőn 120 engedély nélkül épített stégről tud a helyi önkormányzat, ezektől szabadítják meg a tópartot.
Hirdetés
Ad image

Nem elég, hogy engedély nélkül telepítették a balatoni vízi-lejárókat, még a hozzávezető kapukat is lezárják a stégtulajdonosok. Miután az utóbbiakat felxszel feldarabolták, a stégek is hasonló sorsra jutnak.

„Elkezdtünk tárgyalni a Vízügyi Igazgatósággal, úgyhogy jövő héten lesz egy felmérés még egyszer. Egy bizonyos mennyiségű ilyen bejárót majd engedélyeznek, de kizárólagosan csak közösségi bejárót. Tehát egyéni magánlejárót nem támogatnak, úgyhogy arra nem is fognak engedélyt kapni a tisztelt tulajdonosok” – közölte a HírTV-vel Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

Annyi az illegálisan épített maszek stégeknek Fotó: Pixabay

De más bajok is vannak a tóban. Az északi parton illegális horgászkarókat távolították el a vízügyi szakemberek. Csak Gyenesdiás és Vonyarcvashegy között több mint 150 cölöpöt húztak ki a Balatonból. Korábban tragédia is történt amiatt, hogy a víz alatt nem látszódó, illegálisan letett horgászkaróba beleesett valaki. Emellett a vitorlásoknak is felsérthetik a hajótestét.

Ugyanakkor jogszabály írja elő, hogy ezekhez a karókhoz csak a vízügy dolgozói nyúlhatnak hozzá. Ez a hármas együttműködés így jött itt össze: önkormányzat, Balatoni Vízi Polgárőrség és a Közép-Dunántúli Vízügy. Kiegészítettük a tavalyi évben egymást, amit idén is folytatni fogunk” – hangsúlyozta Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A karók után Gyenesdiáson is az illegális stégek kerülnek célkeresztbe. A tulajdonosokat, ahol tudták, korábban felszólították az építmények elbontására. Ahol ez nem történik meg, ott a vízügy szakemberei cselekednek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés