ACNEWS

Hetente vagy naponta kell szedni a D-vitamint?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

Kutatások alapján kiderült, mennyi a heti és napi biztonságosan bevehető mennyiség.

A D-vitamin, vagyi a „napfényvitamin” számos célt szolgál a szervezetben, az egészséges csontok támogatásától az immunitás fokozásáig. De vajon a jóból is megárt a sok?

A National Institutes of Health szerint a 19-70 év közötti felnőttek számára a napi D-vitamin ajánlott mennyisége 15 mikrogramm vagy 600 nemzetközi egység (NE). A tolerálható felső határ felnőttek számára – a legmagasabb biztonságosnak tartott mennyiség – 4000 NE.

A D-vitamin dózisok széles választéka található tablettákban, gumicukrokban és egyéb étrend-kiegészítőkben. Míg sok több száz NE-t tartalmaznak, egyesek 5000 NE-t vagy még többet.

A vény nélkül kapható D-vitamin mennyiségek közötti eltérés egyik oka: különböző tanulmányok kimutatták, hogy a hetente beadott nagyobb D-vitamin adag bizonyos csoportok esetében pozitív egészségügyi eredményeket produkálhat.

Egy 2023-as metaanalízis szerint a nagyon magas heti adagok (akár 21 000 NE) csökkentették az intenzív osztályos kórházi kezelést és a halálozást a COVID-19-ben szenvedőknél. Egy másik, 2018-as vizsgálatban a D3-vitaminhiányos terhes nők vagy napi 1000 NE-t, vagy heti 50 000 NE-t kaptak. A magas heti adagot kapó csoportnak nem voltak káros mellékhatásai, és 10 hét után magasabb volt a vérükben a D-vitamin szintje.

Bár lehetnek olyan kivételes körülmények, amikor indokolt a nagyobb heti dózis, az orvosok többsége továbbra is a kisebb, napi adagokat ajánlja.

„Azoknak a betegeknek, akiknek súlyos D-vitaminhiányuk van, rövid távon nagyobb heti adagot lehet felírni”- mondta Dr. Nate Wood, a Yale Medicine oktatója a Healthnek. „A felszívódás gyorsabb és tartósabb, és a napi adag szedése nagyobb rugalmasságot biztosít a tényleges adagolás tekintetében”.

A megfelelő D-vitamin-kiegészítő megtalálása könnyű.

Ha úgy döntött, hogy növelni szeretné a D-vitamin szintjét, akkor a kiegészítők széles skálája közül választhat. Ez a mikrotápanyag tabletta, rágótabletta, folyadékok és más formában is kapható. Egyesek még a D-vitamin-növelő napfénylámpákat is választják – írja a Health.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés