ACNEWS

Hiába könyörög Ukrajna, Európának kezd elege lenni a háborúból

Fotó: MTI/Ap
Fotó: MTI/Ap
Zelenszkij egyre erőszakosabban követel a légvédelemhez  Patriot rendszereket, de sorra nemet mondanak neki.
Hirdetés
Ad image

Ukrajna elnöke a héten szinte könyörgött Európának, hogy amerikai Patriot rendszerekhez jusson országa. Ugyanis csak így képes megvédeni az ország áramellátási és fűtési infrastruktúráját. Azonban a nyugati államok elutasították a légvédelmi rendszerek szállítását. Kijev azért is a nyugati országokat bírálta, amiért szemet hunytak, amikor lerombolták a legnagyobb erőművet – írja a Financial Times. Zelenszkij a  litván fővárosban, Vilniusban csütörtökön tartott Három Tenger csúcstalálkozón kijelentette: „Mindennap rakéták csapódnak be. És mindennap halljuk, hogy Ukrajna új légvédelmi rendszereket kap. Az orosz terroristák mindennap elvágják az áramot Harkivban és más városainkban, és mindennap halljuk, hogy hamarosan újabb segélyek érkeznek. A valóságnak végre meg kellene felelnie az ígéreteknek – idézte a vg.hu.”

Hét Patriot rendszert követelnek

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája szerint elképzelhetetlen, hogy a nyugati országok ne tudnának további hét Patriot rendszert szállítani Ukrajnának. Azt állította, mintegy száz darab van az arzenáljukban, amelyet nélkülözni tudnának. Eközben Kijev azért lobbizik, hogy Lengyelország, Románia és Spanyolország légvédelmi rendszereit küldjék Ukrajnának – írta a Financial Times. A lengyel hadsereg nem tud Patriotokat nélkülözni. „Lengyelországban most kezdjük el építeni a Patriot rakétavédelmi rendszert. Ez a rendszer Lengyelországban még nem készült el, így nincs mit adományoznunk, még ha akarnánk is” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök.

Európa nemet mondott

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken késő este egy ukrán országos hírtelevízióban megerősítette, hogy aktív tárgyalások folynak a szövetségesekkel két Patriot és egy SAMP/T légvédelmi rendszer beszerzéséről. Bár Kuleba nem nevezte meg a szövetségeseket, Lengyelországgal és Spanyolországgal egy-egy Patriot ütegről, valamint Romániával a francia-olasz SAMP/T-ről van szó. Az európai országok azonban közölték, hogy nem tervezik további rendszerek küldését Ukrajnának, azzal érvelve, hogy meg kell tartaniuk saját védelmi képességeiket. Németország már két Patriot rendszert is adott Ukrajnának, de a héten világossá tette, hogy nem ad többet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés