ACNEWS

Hogyan tesz sikeressé a gemkapocs szabály

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy másodpercet vesz igénybe, mégis megváltoztatja az életed.
Hirdetés
Ad image

Szeretnél produktívabbá válni, hasznos szokásokat beiktatni az életedbe és sikereket elérni? Vegyél egy doboz gemkapcsot. Nyugi, nem viccelünk. A lent leírt technikát könnyű beilleszteni a mindennapok rutinszerű folyamatai közé, miközben remek megerősítéseket kapsz majd az életedben bekövetkező pozitív változásokhoz.

A 20. század közepén egy Trent Deersmead nevű hivatalnok egy vidéki bankfiókban dolgozott. A feladata az volt, hogy telefonon tartsa a kapcsolatot a már meglévő ügyfelekkel, illetve potenciális ügyfeleket keressen a cég számára. Trent váratlanul elképesztő eredményeket kezdett felmutatni, és hatalmas nyereséget hozott a kis bankfióknak.

A menedzser figyelni kezdte Trent munkáját, és észrevette, hogy minden reggel két tégelyt tesz az asztalára: az egyiket üresen, a másikat telepakolva 120 gemkapoccsal. Minden egyes hívás után átrakott egy-egy gemkapcsot az egyik üvegből a másikba. Így a nap végén az összes gemkapocs a másik üvegben volt. A hivatalnok elmagyarázta neki, hogy így követi nyomon a termelékenységét, és segít neki abban, hogy a munkájára koncentráljon.– írja a womanhit.ru.

Viccesnek vagy haszontalannak tűnik számodra a gemykapocs-szabály? A tudósok szerint nem az. A pszichénk ugyanis szereti a pozitív megerősítést és a vizuális ösztönzést. A tudósok bebizonyították, hogy a tennivalók listájának elkészítése és az elvégzett dolgok áthúzása dopaminlöketet ad az embernek és motiválja őket, hogy a további munkáikat is elvégezzék.

Az iratkapcsok egy ilyen lista megfelelői lehetnek a tennivalók és a mennyiségi megfelelővel rendelkező tevékenységek esetében. Amikor látod, hogy az egyik befőttesüveg kiürül, a másik pedig megtelik, büszkeséget és izgalmat érez, és igyekszel gyorsabban elvégezni a teendőket.

A gemkapcsokat használhatod arra is, hogy elkezdj edzeni. Vegyük példaként, hogy naponta három alkalommal öt gyakorlatot tervezel elvégezni. Végy 15 gemkapcsot (ezek lehetnek hajtűk, kavicsok, vagy bármilyen más apró tárgy) és két befőttesüveget. Minden egyes gyakorlat után tegyél át egy kapcsot vagy tárgyat a másik üvegbe. Az edzés végére nagyon büszke leszel magadra.

A gemkapocsszabály segíthet egy nehezen megközelíthető, nagy feladat megoldásában. Például meg kell írnod egy szakdolgozatot, be kell adnod egy nehéz jelentést vagy meg kell szabadulnod tíz kilótól.

Oszd fel a teljes munkamennyiséget nagyjából egyenlő részekre: a pályamunkát fejezetekre, a fogyást kilókra, a beszámolót állásokra. Mindegyikhez vegyél egy-egy gemkapcsot. Befejezted a feladat egy részét? Nézd át és ha rendben van, dobj át egy gemkapcsot az üres üvegbe. Ennek segítségével látod majd, hogy az út melyik részét tetted meg, ráadásul nem veszíted el a motivációdat sem.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés