ACNEWS

Hogyan veszekedj a pároddal – okosan

Először is ne veszekedj, de ha mégis, akkor olvasd el előtte ezt a kis tanácsadót, hogy ne torkolljon a vitátok végtelenített vagdalkozásba.
Hirdetés
Ad image

1. Gondolkozz, mielőtt megszólalsz

Ez egy tanács? Hát elég banális. Az.

Csak nem szoktad/szoktuk betartani… Ész nélkül reagálunk. Reflexszerűen. Majd csak később jövünk rá, már aki, hogy jobb lett volna gondolkodni, hogy több kárt okozott a riposzt, mint akartuk. És ez a facebookra és emailre is érvényes.

Mért adat: egy vita során cca. 8 másodpercig figyelünk a másikra, aztán már a saját válaszunkon gondolkodunk. Nagy hiba.

2. Csak a másik a hibás

Ha így érzed, miért maradsz mellette? Ha meg együtt akarsz vele maradni, akkor vedd figyelembe: egy csapatba tartoztok. És ne engedd, hogy egy vita vagy összezördülés végtelen és egy idő után biztosan értelmetlen érvelésekbe és ellenvetésekbe torkolljon.

Koncentrálj a probléma közös, mondom közös, megoldására, és ne a másik hibáztatására.

3. Vigyázz! Ha mindig úgy kezdet a mondatod: „Igen, de a …”

Amikor azt mondod: „Igen, de…”, valójában figyelmen kívül hagyod a másik szemszögét, és a magadét tolod előtérbe. Az Igen itt csak látszólagos egyetértés, hiszen nem is adtál magadnak időt, hogy komolyan vedd a másik szempontjait, mielőtt a magadéval hozakodsz elő.

 4. Válaszd el a tényeket és a történteket

Teli vagyunk rossz tapasztalatokkal, és elég egy jel, hogy előhívja a félelmeinket. Ha a párod valami olyat tesz, amit te veszélyesnek érzel, de valójában egy, a korábbi életed rossz tapasztalatához kötődik, akkor tégy különbséget a történés és az emlékek között. És ahelyett, hogy veszekednél, meséld el, mondjuk: Azért vedd ki mindig a zárból a kulcsot, mert gyerekkoromban egyszer, amikor lementem a boltba, rosszul lett az apám, és be kellett törni az ajtót…

5. Tarts egy kis szünetet

Amikor már zavarossá válik a vita, ezernyi irreleváns részlettel terhelve, és egyre kellemetlenebb, tarts egy kis szünetet, de ügyesen. Mondd, hogy megszomjaztál, vagy ki kell menned a mosdóba… Ne szó nélkül menekülj el egy kis lélegzetvételnyi időre, hanem indokold, és legjobb, ha az indokod a lehető legtermészetesebb. Az mondjuk nem jó, hogy most elszívok egy cigit, mert az ugye önzés… (meg káros, de most ezt hagyjuk).

A szusszanásnyi idő épp elég arra, hogy mindketten lehiggadjatok, ésszerűbbek legyetek, és ne lehessen ott folytatni, ahol abbahagytátok…    

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés