ACNEWS

2024. June 15.   |   Jolán, Vid napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Holtan hullanak a majmok a fákról Mexikóban

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A délkelet-mexikói 45 fokos hőhullám halálos a régió majmai számára. Az ottani bőgőmajmok sorra hullanak le a fákról.
Hirdetés
Ad image

A helyi média beszámolói szerint Tabasco államban az állatok holtan vagy súlyosan kiszáradva hullanak le a fákról. Állatvédő szervezetek munkatársai már 78 halott majmot számoltak össze. Egy olyan régióban, ahol a rendkívül veszélyeztetett fekete bőgőmajmok populációját kevesebb mint 1200-ra becsülik.

Az első elpusztult bőgőmajmokat május elején találták Cunduacán településen. A drámai majompusztulás azóta más helyekre is átterjedt, például Comalcalco, Paraíso, Nacajuca, Jalpa de Méndez és Centro településekre.

Gilberto Pozo Montuy, a Cobius környezetvédelmi szervezet vezetője elmondta, hogy a hőhullám alatt a kormányzati hatóságoktól nem érkezik segítség. Szervezete egy mobilház telepítésére készül, hogy a sürgősségi orvosok közvetlenül az érintett állatokhoz hajthassanak. A lakosság is segít, gyümölcsöt és vizet adományoznak a kimerült majmoknak – írja a Bild.

A fekete üvöltőmajom, amely Mexikó déli részén őshonos és Saraguato majom néven is ismert, 2003 óta szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. A vadászat és az élőhelyvesztés (erdőtüzek, erdőirtás) miatt 1978 óta több mint 60 százalékkal csökkent az egyedszáma.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés