ACNEWS

Hoppá, 145 millió év mélyre fúrnak lyukat a kínaiak

Tarim-medence - Fotó: NASA
Tarim-medence - Fotó: NASA
Kína megkezdte a világ egyik legmélyebb, 11 100 méter mély lyukának fúrását, hogy tanulmányozza a bolygó mélyen a felszín alatti területeit.
Hirdetés
Ad image

A fúrások fúrása kedden kezdődött a Kína északnyugati részén, Hszincsiang régióban található Tarim-medencében fekvő sivatagban. A 11 100 méteres tervezett mélységgel a keskeny akna több mint 10 kontinentális rétegen hatol át, és eléri az un. kréta rendszert a földkéregben – azt a réteges kőzetet, amely 145 millió éves múltra tekint vissza.

A projekt várhatóan 457 napon belül fejeződik be, és az állami médiák a kínai földmélység-kutatás „mérföldkövének” nevezték.

A mélységi kutatófúrás lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák a Föld belső szerkezetét és fejlődését, és adatokat szolgáltathassanak a geotudományi kutatásokhoz .

A több mint 2000 tonnás fúróberendezést úgy tervezték, hogy ellenálljon akár a 200 C-os föld alatti hőmérsékletnek és 1300-szor magasabb légköri nyomásnak is. A mélyen a felszín alatti extrém körülmények mellett Kína legforróbb, legszárazabb sivatagának zord talajkörnyezete is tovább növeli a kihívást – írja a Guardian.

[Az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten „tátongó” szupermély fúrat a maga 12 262 méteres mélységével a világ legmélyebb ember alkotta lyuka.]

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés