ACNEWS

Hoppá! Orosz vadászrepülőket vásároltak az amerikaiak

MiG-31 / Fotó: Shutterstock
MiG-31 / Fotó: Shutterstock
Vadászbombázókat, elfogóvadászokat, harci gépeket és sima bombázókat. Összesen 81 darabot.
Hirdetés
Ad image

Kazahsztán lassan lecseréli elavult, szovjet korabeli harci repülőgépeit modern változatokra, például az orosz Szu-30SM repülőgépekre. Októberben kiderült, hogy a kazah kormány 117 szovjet korabeli vadász- és bombázógépet bocsátott árverésre, köztük MiG-31-es elfogóvadászokat, MiG-27-es vadászbombázókat, MiG-29-es vadászgépeket és Szu-24-es bombázókat a 70-es és 80-as évekből.

A repülőgépek értéke 1,8 millió font (kb. 825 millió forint) volt. Az eladási hirdetmény kiemelte, hogy a gépek használhatatlan állapotban vannak, korszerűsítésük gazdaságilag nem tekinthető életképesnek, és pótalkatrészforrásként is csak korlátozottan használhatók – írja a Mirror.

Ennek ellenére az USA nemrégiben 81 ilyen repülőgépet vásárolt offshore szervezeteken keresztül, köztük MiG-27, MiG-29 és Szu-24 típusokat.

A vásárlás célját nem hozták nyilvánosságra, de a szakértők szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szétszerelhetné őket pótalkatrészekért, vagy az elavult repülőgépvázakat csaliként használhatná a repülőtereken.

Ma olyan hírek láttak napvilágot, hogy a szövetségesek szorgalmasan dolgoznak Ukrajna megerősítésén, miután a segélyek terén jelentős hiányosságok mutatkoztak. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy egy nagyszabású ellenoffenzíva nem valószínű.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés