ACNEWS

III. Károly Király üdvözli a metrón utazókat

Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. /Fotó:Youtube
Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. /Fotó:Youtube
Mind the gap, vagyis ügyeljenek a szerelvény és a peron széle közötti résre - a koronázási hétvégén III. Károly király személyesen hívja fel erre a londoni metrón és a brit vasúthálózaton utazók figyelmét – jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.
Hirdetés
Ad image

A vonatok és az állomások hangszóróin folyamatosan ismételgetett felhívás a nagy-britanniai metró- és vasúti közlekedés évtizedek óta elmaradhatatlan része, mivel a zömmel évszázados állomásépületek peronszélei és a modern szerelvények sokszor nem illeszkednek egymáshoz hajszálpontosan: egy-egy állomáson a rés olyan széles, hogy az óvatlan utazó lába is beleszorulhat.

Erre rendszerint gépi hang hívja fel az utasok figyelmét, ám a pénteki üzemkezdettől a 402 kilométeres londoni metróhálózat tizenkét vonalának szerelvényein és 270 megállójában, valamint a 2570 brit vasútállomáson személyesen III. Károly kéri óvatosságra az utazókat.

Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. Az uralkodó a londoni közlekedési vállalat által néhány hete rögzített felvételen felesége nevében is „csodálatos koronázási hévégét” kíván az utasoknak.

Kamilla hozzáteszi: „bárhova utazzanak is, reméljük, biztonságos és kellemes útjuk lesz”.
 
„And remember, please mind the gap”, vagyis „ne feledjék, ügyeljenek a résre” – fejeződik be a rövid üdvözlés és felhívás ismét a király hangján.

A háromnapos koronázási hétvégén hallható felvétel – amelyet Károly vidéki rezidenciáján, Highgrove-ban rögzítettek a közlekedési vállalat munkatársai – országnyi embertömeghez jut majd el, hiszen csak a londoni metrón naponta átlagosan 4 millióan utaznak, és egyes vonalak hétvégenként forgalmasabbak, mint hétköznap.

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A királyt és hitvesét 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában – írja az MTI.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés