ACNEWS

Ilyen a nyaralás Észak-Koreában

Kim Dzsong Un Fotó: Pixabay
Kim Dzsong Un Fotó: Pixabay
Észak-Korea sokáig nem volt nyitott a turisták előtt - de február óta az elszigetelt diktatúra újra beengedi a nyaralókat az országba.
Hirdetés
Ad image

Az első látogatók, akik éltek ezzel a lehetőséggel, 100 orosz turista volt. A csoport síelni utazott a kelet-ázsiai országba – és most arról számoltak be, hogy mire lehet számítani egy ilyen furcsa út során.

Ha a porhó és a sípályákon való szórakozás jut eszébe, valószínűleg nem Észak-Koreára gondol először az ember. Több tucat orosz azonban úgy döntött, hogy februárban ellátogat az egzotikus nyaralóhelyre.

Már az elején várt rájuk egy kis kaland: az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság várta a hobbi téli sportok szerelmeseit. Ez a légitársaság a szuperlatívuszok légitársasága – a Skytrax fogyasztóvédelmi szervezet a világ legrosszabb légitársaságának nevezte. A repülőgépek múzeumba illőek, és még az EU legtöbb repülőterén sem szállhatnak le.

Az orosz turisták sokat fizettek a nyaralásért: 750 dollárt (kb. 280 ezer forint) pengettek ki három nap síelésért és városnézésért. Ebben az árban benne volt egy személyes gardedám is, aki szemmel tartotta a nyaralókat. Az egyéni kirándulások nem engedélyezettek – az országot csak turistacsoportokban lehet meglátogatni. „Olyan, mintha visszautaznánk az időben. Egyáltalán nincs reklám a városban. Csak pártfeliratokat, zászlókat lát az ember” – mondta egy utazási blogger.

A legszebb látnivalók is a program részei voltak. Ezek közé tartoztak a néhai vezetők, Kim Il Szung és Kim Dzsong Il bronzszobrai, a Mansu hegy és a Mangyongdae diákpalota. A nyaralóknak azonban szigorú szabályokat kellett betartaniuk: „Arra kértek minket, hogy ne fotózzuk a katonaságot vagy általában az egyenruhás embereket. Az építkezések és az épülő épületek szintén tabu voltak” – mondta az egyik utazó. Arra is utasítást kaptak, hogyan bánjanak az észak-koreai diktátorok portréival vagy szobraival. „Ha van egy újság vagy magazin a vezető képével, nem szabad úgy hajtogatni az újságot, hogy a portré összegyűrődjön”.

Az újságok az Észak-Koreából származó kedvenc szuvenírek közé tartoztak. Bár vásárolni nem nagyon lehetett, a nyaralók két üzletben mágneseket, babákat, Lego-készleteket és más apró ajándékokat is vehettek – írja a krone.at.

A koronavírus-járvány idején az amúgy is elszigetelt országot teljesen elzárták a turizmus elől. Ezt a korlátozást csak nemrég oldották fel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés