ACNEWS

Innen tudjuk, hogy robotsofőr vezeti a szembejövő autót

Fotó: Mercedes
Fotó: Mercedes
Egy eddig nem látott türkizkék színnel lesz gazdagabb a Mercedes. Ha ez világít, a vezető akár telefonálhat is.
Hirdetés
Ad image

A legtöbb autó külső világítása három színű: fehér a fényszórókhoz és a tolatólámpákhoz, piros a féklámpákhoz és a hátsó lámpákhoz, sárga pedig az irányjelző lámpákhoz. A közeljövőben azonban egy negyedik szín is megjelenik a német gyártó egyes amerikai autóin: a türkizkék. Ez jelzi majd, hogy a Mercedest robotpilóta vezeti.

Kalifornia és Nevada az első, ahol engedélyezték az új színt.

A Mercedes „Drive Pilot” a kiválasztott főbb állami autópályákon forgalmi dugókban vethető be, amikor a járművek óránként  65 km/h-nál kisebb sebességgel haladnak. Ilyen körülmények között a vezető leveheti a lábát a pedálokról, elengedheti a kormányt, és – ebben különbözik a „Drive Pilot” minden más vezetőtámogató rendszertől – teljesen leveheti a szemét az útról. Ez idő alatt a vezető internetezhet vagy játszhat a központi képernyőn, miközben érzékelők biztosítják, hogy a vezető éber maradjon.

Az autonóm vezetés kijelzőjéhez szándékosan választották a világoskék színt, hogy biztosítsák a jó láthatóságot, Így a többi közlekedő azonnal felismerheti, hogy a jármű autonóm vezetési módban közlekedik. Annak érdekében, hogy a lámpák minden oldalról jól láthatóak legyenek, a jármű elejére és hátuljára is felszerelik őket, és közvetlenül a hátsó lámpák és a fényszórók mellé – írja a gq-magazin.de.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés