ACNEWS

Irán terroristákat képez ki Svédországban

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Irán svédországi bűnözői csoportok tagjait toborozza támadásokhoz. Különösen izraeli intézményeket vesznek célba - a svéd hírszerzés szerint.
Hirdetés
Ad image

„Az iráni rezsim svédországi bűnszövetkezeteket használ arra, hogy erőszakos cselekményeket hajtson végre más, általa fenyegetésnek tekintett svédországi államok, csoportok vagy személyek ellen” – jelentette be a svéd belföldi hírszerző szolgálat (Säpo).

A bűncselekmények különösen izraeli és zsidó érdekek, célok és tevékenységek ellen irányultak – tették hozzá. Két héttel ezelőtt a rendőrség gyanús lövésekről számolt be a stockholmi izraeli nagykövetség közelében. Februárban egy aktivált robbanószerkezetet találtak a nagykövetség területén. A nagykövet támadási kísérletről beszélt – írja a krone.at.

A titkosszolgálat szerint nagyon fiatalokat, akár gyerekeket is felhasználhatnak Svédország biztonságát veszélyeztető tevékenységre. Svédország évek óta küzd a súlyos bandabűnözéssel. Lövöldözések és robbantásos merényletek szinte hetente történnek.

Az izraeli Moszad külföldi hírszerző szolgálat a párizsi olimpiai játékok előtt arra figyelmeztet, hogy Irán támogatja a zsidó és izraeli intézmények elleni terrort. Az izraeli média arról számolt be, hogy a Moszad szerint Teherán európai bűnözői csoportokra támaszkodik.

A Jerusalem Post két csoportot nevezett meg Foxtrot és Rumba néven. Ezek „közvetlenül felelősek az erőszakos aktivistákért és a terror szponzorálásáért Svédországban és egész Európában”. Pénzügyi támogatást és utasításokat kaptak Iránból.

Irán már más európai országokban is alkalmazott erőszakot a „kritikus hangok” elhallgattatására – folytatódik a Säpo közleménye. Daniel Stenling, a kémelhárítás vezetője újságíróknak azt mondta, hogy Svédország az iráni regionális konfliktusok színterévé vált.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés