ACNEWS

Itt az új Covid variáns – meglepődtek a szakértők

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Érdekes változatnak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a JN.1-es koronavírustörzset. A szakértők egyelőre még nem aggódnak.
Hirdetés
Ad image

Bár a törzs képes kikerülni az immunrendszert és könnyebben terjed, mint más, jelenlegi változatok, nem mutatta súlyosabb megbetegedés jeleit – írja a Reuters.

„Bár több eset lehet a variánsból, a JN.1 nem jelent nagyobb kockázatot” – mondta Andrew Pekosz virológus.

A JN.1-et a WHO ’különálló, meglepően érdekes változatnak’ minősítette.

A WHO szerint a jelenlegi vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a JN.1 és a COVID-19 vírus más keringő változatai által okozott súlyos megbetegedések és halálesetek ellen.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a JN.1 fokozott közegészségügyi kockázatot jelentene más, jelenleg keringő változatokhoz képest, és a frissített oltás védelmet nyújthat ezzel a változattal szemben.

A JN.1-et a CDC szerint először szeptemberben észlelték az Egyesült Államokban. A múlt héten Kínában a COVID alváltozat hét fertőzését észlelték.

A napokban számoltunk be rőla, hogy itthon is berobbant újra a Covid járvány. Országosan több százezres szintű esettel számolnak hetente, és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés