ACNEWS

Itt ütnek, lopnak, vezetnek ittasan a legtöbben Magyarországon

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock
Egyre több bűncselekményt követnek el Magyarországon. Ezek most hazánk legveszélyesebb területei, ahol jobb, ha szorosan tartod a táskád.
Hirdetés
Ad image

2018 óta nem regisztráltak Magyarországon annyi bűncselekményt, mint 2023-ban a Pénzcentrum adatai szerint. Területileg azonban óriásiak a különbségek. Ha az összes elkövetés számát nézzük, akkor Jász-Nagykun-Szolnok vármegye magasan az élen jár. 2022 és 2023 között 40 százalékkal, 5525 7748-ra emelkedett a bűnesetek száma. Hajdú-Bihar esetén is kirívó számokról beszélhetünk. 28 százalékkal volt tavaly több bűneset, mint 2022-ben. Itt 5608-ról 7159-re nőtt az esetszám. Harmadik helyre került Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol 12852-ről 15108-ra emelkedett a szám. De 10 százalék felett emelkedtek a bűnesetek Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyékben is. Érdekesség azonban, hogy Budapesten és Hevesben nem történt érdemi változás. Sőt, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyében csökkent a bűnesetek száma.

Testi sértés

A testi sértések tekintetében Baranya megnyerte magának az első helyett. 18 százalékkal több esetet jelentettek 2023-ban, mint egy évvel korábban. A második helyen holtverseny alakult ki. Veszprém és Bács-Kiskun fej-fej mellett haladva 13-13 százaléknyi növekedést tudott produkálni. Pest vármegye mindössze 5 százalékkal maradt le tőlük.

Győr-Moson-Sopron vármegye azonban nemcsak az összesített eredményeire, hanem a testi sértés esetszámainak a csökkenésére is büszke lehet. 43 százalékkal esett vissza, 331 regisztrált testi sértésről 118-ra. Csongrád-Csanádban 30 százalékkal kevesebb hasonló bűneset történt, míg Somogy 18 százalékos esést könyvelhet el magának egy év alatt. Csökkent ezek mellett a testi sértések száma Nógrádban, Békésen és Vas megyében is. Budapesten, Zala, Komárom-Esztergom, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nem történt érdemi változás.

Ittas vezetők

Ha az országos átlagot nézzük, akkor összesen 7 százalékkal csökkent az ittasan vagy bódultan vezetők száma. Vagy legalábbis azoké, akiket szondáztattak. Ennek ellenére sajnos ez nem minden megyéről mondható el. Olyannyira nem, hogy Hajdú-Biharban összességében 32 százalékkal több ittas vezetőt kaptak el a rendőrök. De többen ültek részegen volán mögé Tolna (15 százalékos emelkedés) és Vas vármegyében (10 százalékos emelkedés) is. Hasonlóan emelkedtek a számok Veszprémben és Bács-Kiskun megyékben is.

Ezzel szemben Nógrádban 29 százalékkal kevesebb ottlakó gondolta azt, hogy pár pohár bor után még tud vezetni. Hasonlóan jók a számok Heves (23 százalék), Fejér és Békés vármegyében is. Utóbbi kettőben egyaránt 22-22 százalékkal csökkent az ittasan vagy bódultan vezetők száma. Több mint 10 százalékos hanyatlást produkált Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén is.

Lopás

Átlagosan 5 százalékkal emelkedett a lopások száma Magyarországon. Szomorú hír, hogy Hajdú-Bihar vármegye itt is kiérdemelte az első helyet. 37 százalékkal nőtt a lopások száma. Második helyre Pest vármegye futott be a maga 20 százalékos esetszám-növekedésével, míg Tolna a tiszteletreméltó harmadik helyen végzett a maga szerény 17 százalékával. De minimum 10-15 százalékos volt a növekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves és Békés vármegyében is.

Jó hír azonban, hogy 2023-ban 20 százalékkal csökkent a lopások száma Nógrádban. De Veszprém, Baranya és Győr-Moson-Sopron is szépen teljesített a maga 13, illetve 11-11 százalékával. Mindezek mellett csökkenés látszik még Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Zala és Somogy vármegyékben is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés