ACNEWS

Izrael annyi palesztint tartóztat le, ahányat a tűzszünet alatt elenged

Fotó: Illusztráció YouTube/NEWS9 Live
Fotó: Illusztráció YouTube/NEWS9 Live
Nem pontosan de majdnem. Az Izrael és a Hamász közötti fogolycsere első négy napja alatt Izrael 133 palesztint tartóztatott le, miközben 150-et engedett szabadon.
Hirdetés
Ad image

Izrael továbbra is több tucat palesztint tartóztat le a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, miközben fogolycserét folytat a Hamásszal.

Az Izrael és a Hamász között pénteken kezdődött, folyamatban lévő tűzszünet első négy napján 150 palesztin foglyot – 117 gyermeket és 33 nőt – engedtek szabadon. A Hamász pedig 69 túszt – 51 izraelit és 18 más nemzetiségűt.

Ugyanezen négy nap alatt Izrael legalább 133 palesztint tartóztatott le Kelet-Jeruzsálemban és Ciszjordániában.

„Amíg tart a megszállás, a letartóztatások sem fognak abbamaradni. Ez a megszállás központi politikája a palesztinok ellen, célja, hogy korlátozza az ellenállás minden formáját” – mondta Amany Sarahneh, a Palesztin Foglyok Társaságának szóvivője az Al Jazeerának. „Ez mindennapos gyakorlat – nem csak október 7-e óta” – tette hozzá, sőt: „Valójában arra számítottunk, hogy több embert tartóztatnak le ebben a négy napban”.

Hétfőn további két nappal meghosszabbították az eredetileg négynapos tűzszünetet, amelynek során várhatóan további 60 palesztint és 20 foglyot engednek szabadon.

Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem katonai megszállása óta az izraeli erők éjszakánként razziákat hajtanak végre palesztin otthonokban, és „nyugodt” napokon is 15-20 embert tartóztatnak le.

Sarahneh szerint egyelőre nem világos, hogy Izrael adott-e garanciát arra, hogy nem tartóztatja le újra a szabadon bocsátottakat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés