ACNEWS

Jöhet a 4 napos munkahét egész Európában

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Már javában kísérleteznek a lehetőséggel, és ha bejönnek a számítások, minden országban lehetséges lesz a rövidített munkahét.
Hirdetés
Ad image

„Az Európai Uniónak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, mégpedig a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban” – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos a Lusa című lapnak adott interjújában.

„Úgy gondolom, hogy ez egy olyan dolog, ami fokozatosan halad előre. Az új generációknak van egy bizonyos elképzelésük a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. Én nyitott vagyok erre” – tette hozzá.

Schmit Németországot hozta fel példaként, ahol néhány vállalat már bevezette a rövidített munkahetet, hogy vonzza a munkavállalókat, különösen a közlekedési ágazatban. Úgy véli, hogy a munkaidő csökkentése bizonyos ágazatokat vonzóbbá tehetne a potenciális munkavállalók számára.

„Az EU-t elsősorban nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány aggasztja. Számos ágazatban az érdeklődés hiánya, vagy a nem megfelelő képzettség miatt nehéz munkaerőt találni. Erre pedig megoldás lehet a négynapos munkahét” – mondta a biztos.

Portugáliában is már kísérleteznek ezzel, de az EU-ban egyelőre nincs közös álláspont a rövidített munkahétről.

Az említett országban a tisztességes munkára vonatkozó menetrend keretében kísérleti projektet terveznek a négynapos hét önkéntes és jövedelemkiesés nélküli kipróbálására.

E kísérleti projekt első szakaszának márciusban nyilvánosságra hozott mérlegében bejelentették, hogy a program második szakaszában a négynapos hét bevezetésére 46 vállalat jelentkezett.

A kormány által támogatott projektben folytató 46 vállalkozás többsége legfeljebb 10 főt foglalkoztat, míg öt vállalkozás 1000 főnél többet – számolt be róla az Euractiv.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés