ACNEWS

Káliummal ölt a pécsi klinika Fekete Angyala

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Elítélték a férfit, aki minden szakképesítés nélkül kálium injekciókat adott be egy idős betegnek. Az asszony pillanatok alatt meghalt mérgezésben.
Hirdetés
Ad image

2022 novemberében állt munkába Gy.B.Gy. a pécsi kórházban, ahol a feladatai szerint a belgyógyászati klinikán kellett volna segítenie az ápolóknak és az orvosoknak. A férfinek a szakképesítése és a munkaköri leírása alapján nem szabadott volna elvégeznie infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katétermosást sem. Azonban alig egy hónappal a munkába állása után a férfi gondolt egy nagyot. Kihasználva a főnővér pillanatnyi figyelmetlenségét úgy döntött, hogy itt az alkalom…

Egy idős, magatehetetlen nőnek a végzetes napon derült ki, hogy kálium hiánya is van. Ezért az orvos infúziót írt elő, amit a műszakvezető nővérnek kellett volna beadnia. Elő is készítette a háromszor 20, kétszer 25 és egyszer 10 milliliternyi infúziót, amikor is a tüdőgondozó főorvosa elhívta. Így megkérte Gy.B.Gy.-t, hogy vigyázzon az előkészített orvosságra. A férfinek ekkor gondolt egyet és beadta az infúziókat. Szépen sorban az összeset. Mire a nővér 15 perccel később visszaért már csak a 10 ml-es infúzió hevert az asztalon, miközben a vádlott éppen a beteg centrális vénás katétere körül ügyködött.

A főnővér azonnal riasztotta az ügyeletes orvost, de a beteg életét lehetetlen volt megmenteni. A heveny káliummérgezés miatt szívelégtelenség alakult ki és szinte azonnal meghalt. A vádlottat a Pécsi Törvényszék most 14 év szabadságvesztésre ítélték, valamint eltiltották 10 évre a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozástól. Mindezek mellett 1 229 144 forintot kell fizetnie az államnak bűnügyi költségként.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés