ACNEWS

Kegyes volt a brit király a lázadó Harry gyerekeivel

Már hivatalosan is hercegi és hercegnői címet viselnek III. Károly unokái.

Hirdetés
Ad image

Már hivatalosan is hercegi és hercegnői címet viselnek III. Károly unokái.

A négyéves Archie Harrison Mountbatten-Windsor, és két évvel fiatalabb húga, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor – becenevén Lili – ezentúl szintén a Sussex hercege, illetve Sussex hercegnője megszólításra tarthat igényt. A szakértői vélemények szerint III. Károly király békülékeny gesztusként intézkedett arról, hogy Harry és Meghan gyermekei is megkaphassák a fenti címeket.

A változás azáltal vált hivatalossá, hogy csütörtökön a mindenkori brit trónutódlási sorrendet feltüntető listán ezek a hercegi címek jelentek meg a gyerekek nevei mellett. A hivatalos sorban Archie továbbra is a hatodik, Lili a hetedik helyen áll. Harry az ötödik, míg a bátyja, Vilmos az első a listán.

A hercegi és a hercegnői címeket Harry és Meghan két gyermeke csak nagyapjuk, III. Károly trónra lépése után kaphatta meg. Üknagyapjuk, V. György ugyanis 1917-ben úgy rendelkezett, hogy a hercegi rangra szóló jogosultság csak a mindenkori uralkodó fiúunokájáig terjed, és amikor a gyerekek születtek, nagyapjuk még nem volt király.

V. György rendeletét tíz évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő egyenjogúsító célú átalakításnak vetette alá: 2013-ban külön pátenst adott ki arról, hogy az uralkodók leányunokáit is megillesse a királyi fenség megszólítással járó hercegnői rang. Így vált lehetővé, hogy Harry és Meghan leánya, Lili megkaphassa a Sussex hercegnője címet.

II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halála pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés