ACNEWS

Két ok miatt romlik egyre jobban a fiatalok látása

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Katasztrofálisan megnőtt a világon a rövidlátók aránya. A helyzet pedig egyre csak rosszabb lesz a természetes fény hiánya miatt.
Hirdetés
Ad image

A túl sok képernyő előtt töltött idő miatt a Z-generáció tagjai (a 1995 és 2009 között születettek) nem kapnak elég természetes fényt gyermekkorukban, ami hosszú távon katasztrofális hatással lehet a látásukra.

A világon már most is ugrásszerűen megnőtt a rövidlátók aránya. Az Egyesült Királyságban például az elmúlt három évtizedben 46 százalékkal nőtt. A világhírű szemsebész, Dr. Joern Jorgensen szerint a helyzet csak rosszabb lesz.

„A gyerekek a döntő fontosságú pubertás idején, a készülékeiken lógva, inkább a házban maradnak. Így alig kapnak természetes fényt, nem jutnak elegendő dopaminhoz, ami, viszont károsítja a látásukat.” Az arctól néhány centire lévő telefonok és táblagépek bámulásával töltött idő is rásegít a rövidlátásra.

„A gyerekek nem mennek annyit a szabadba, mint a korábbi generációk. Minden, amire szükségük van, előttük van a készülékeiken. Ez azt jelenti, hogy életük egy kritikus időszakában nem kapnak természetes napfényt, és ez viszont a rövidlátás nagyon észrevehető növekedését okozza, ami riasztó. Amit látunk, az már járvány. Ha napfényben kimegyünk a szabadba focizni, bármilyen sportot űzni vagy csak a barátainkkal játszani, az olyan kémiai folyamatot indít el, amely dopamint szabadít fel. Tudjuk, hogy a dopamin hiánya végül rövidlátást okoz. A szem vízszintes része meghosszabbodik és tovább növekszik, ami megnehezíti a fókuszálást” – mondta a szemorvos a DailyMailnek.

„Ha egy képernyő néhány centire van az arctól, az azt jelenti, hogy a szem kevesebbet pislog, és túlkompenzál, ha órákon át a közeli feladatokra koncentrál. Ez azt jelenti, hogy a szem izmai megnyúlnak és a lencse elmozdul. És károsítja a távoli tárgyakra való fókuszálást. ” – folytatta Dr. Jorgensen, aki arra is figyelmeztet, hogy a rövidlátás nem csak azt jelenti, hogy szemüveget kell rendelni – súlyos esetben vaksághoz vezethet.

A rövidlátás drámaian megnöveli más súlyos betegségek, például a zöldhályog és a retina leválásának esélyét is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés