ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kiderült, lesz-e óraátállítás ősszel

illusztráció / Fotó: Pexels
illusztráció / Fotó: Pexels
Szükséges lesz-e átállítani óráinkat, vagy októberben végleg búcsút vehetünk e sokak szemében szükségtelen és kellemetlen művelettől?
Hirdetés
Ad image

Az Európai Parlament 2019-ben hozott határozata 2021-től megszüntette nyári és a téli óraátállítást, azonban a végső döntést a tagállamok hatáskörébe utalta. Az uniós országok többsége a mai napig késlekedik a döntés meghozatalával.

Az óraátállítás ötlete a múlt század elején merült fel, elsősorban takarékossági szempontokra tekintettel. Télen lecsökken a világos órák száma, a termelés szempontjából pedig létfontosságú volt, hogy minél gazdaságosabban, kevesebb villanyáram felhasználásával működtessék a gyárakat, hivatalokat. Mára ennek a körülménynek erősen lecsökkent a fontossága, ezért az Unió döntéshozói megoldást kerestek a biológiai óránkat megzavaró évi két óraátállítás megszüntetésére.  

Az Európai Parlament útmutatásának értelmében 2024-ig minden tagállamnak meg kell határoznia egy végső időpontot, amelytől fogva megszűnik területén a téli és a nyári időszámításra történő átállás. A tárgyban máig parázs viták zajlanak, hiszen kulcsfontosságú, hogy az Unió működőképességét ne befolyásolják hátrányosan a tagállamok által meghozott döntések, azok lehetőség szerint legyenek szinkronban egymással. Sajnos az eltérő időzónák, valamint az országok szélességi körökön való elhelyezkedése egyaránt nézeteltérésekhez vezetett, vannak ugyanis országok, amelyek inkább a téli, mások inkább a nyári időszámítást favorizálják.

Az már biztos, hogy Magyarországon 2024. október 27-én hajnali három órakor kettő órára kell állítani az órákat, ha úgy tetszik, többet alhatunk hatvan perccel, mindennek azonban ára lesz, hamarabb lesz sötét.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés