ACNEWS

Kiderült: vegán volt a világ leghíresebb vérszívója

Fotó: Wikimedia/Közkincs
Fotó: Wikimedia/Közkincs
Tíz kutató elemezte III. Vlad havasalföldi fejedelem háromszáz éves leveleit.
Hirdetés
Ad image

Az 1457-ben és 1475-ben keltezett írások III. Vlad (Vlad Tepes) havasalföldi fejedelemtől, más néven néven Karóbahúzó Vladtól származnak. (A Drǎculea, Vlad román keresztneve, apja nevéből, a Draculból származtatható – a szerk.) Feltehetően a 15. században élt erdélyi fejedelemről mintázta meg Bram Stoker is a világhírű Drakula című regényét. Az áldozatai vére által halhatatlanná váló élőhalott karakterében a fikció és a valóság már régóta egybeolvadt ebben a történelmi alakban.

„A vámpír prototípusa, Drakula vegán lehetett” – mondja Gleb Zilberstein. Kilenc másik kutatóval együtt elemezte a III. Vlad levelein található fehérjéket. Az eredmény: „A leveleken szereplő táplálékfehérjék kizárólag növényi alapú ételekben találhatók meg.” Bár a leveleken találtak más, például emberi nyomokat is, de tehénből, sertésből vagy más állatból származót nem – írja a bild.de.

Ha Dracula valóban vegán étrendet követett, Zilberstein szerint ez valószínűleg nem etikai döntés volt a részéről. „A 15. században Európában nagyon hideg éghajlat uralkodott és kevés volt az élelem. A bioarcheológusok szerint az arisztokraták Európa-szerte nagyon szűkös étrenden éltek, húst pedig ritkán nem ettek” – fejtette ki a kutató.

Nem ez az egyetlen izgalmas felfedezés, amelyet az olasz Catania Egyetem szakemberei tettek. Ahogy arról a BILD már beszámolt, az igazi Drakula állítólag olyan betegségben szenvedett, amely miatt véres könnyeket hullatott.

A vér ritka jelenlétét a könnyfolyadékban haemolakriának nevezik. Ezt a jelenséget a szem vagy a könnycsatornák gyulladása vagy daganata okozhatja. Ráadásul III. Vlad valószínűleg légzőszervi betegségekben és egy genetikai rendellenességben is szenvedett.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés