ACNEWS

Kína szépen lassan a mélybe süllyed

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Számos kínai város alatt süllyed folyamatosan a talaj. A kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy ez még az árvízveszélyt is növeli.
Hirdetés
Ad image

Egyre több olyan kínai város van, ahol folyamatosan süllyed a talaj. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez nemcsak az árvízveszélyt növeli a tengerparti városokban, de az elkövetkezendő 100 évben a földterület negyede a tengerszint alá kerülhet. Az árvizek károkat okoznának az épületekben, az infrastruktúrában és a csatornarendszerekben is.

A probléma pedig a metropoliszoikat is sújtja. Peking lakosai is veszélyben vannak, Shanghaj egyes területeiről pedig már régóta lehetett tudni, hogy süllyednek. Egy egyetemi kutatócsoport most 82 nagyváros műholdas felvételeit elemezte, amelyekben az ország városi lakosságainak 74 százaléka élt 2015 és 2022 között. E városok lakosságának mintegy harmadát (29 százalékát) érinti a három milliméternél nagyobb süllyedés. A kutatók szerint 2020-ra összesen 920 millió ember élt Kína városi területein – közülük a becslések szerint 270 millióan süllyedő talajon.

A talajsüllyedés számos tényezővel hozható összefüggésbe, többek között a talajvízkivonással és az épületek súlyával. A kutatók szerint Kínában az elmúlt évtizedekben az emberiség történelmének egyik leggyorsabb és legkiterjedtebb városterjeszkedése zajlott le. Már most is egyre több esetben jelentenek talajsüllyedést a nagyvárosokból. Szinte napi szinten hallani, hogy beszakadnak az utak emberek alatt. Kínában a süllyedéssel kapcsolatos katasztrófák az elmúlt évtizedekben már évente több száz halálos áldozatot és sérültet követeltek, valamint hatalmas gazdasági károkat okoztak – írja a Krone.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés