ACNEWS

Kötelezővé teszik a nemzetbiztonsági oktatást egyes hongkongi egyetemeken

Kötelezővé teszik a hallgatók számára a "nemzetbiztonsági oktatást" legalább három, hongkongi egyetemen a szeptemberben kezdődő tanévtől - számolt be hétfőn este internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Hirdetés
Ad image

Kötelezővé teszik a hallgatók számára a „nemzetbiztonsági oktatást” legalább három, hongkongi egyetemen a szeptemberben kezdődő tanévtől – számolt be hétfőn este internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A különleges közigazgatási státusú városban eddig három, közfinanszírozásból működő felsőoktatási intézmény – a Baptista, a Lingnan, valamint a Hongkongi Műszaki Egyetem – jelentette be a változást.

A több mint hétezer tanulóval rendelkező Baptista Egyetem hétfőn közölte, hogy minden hallgatónak – beleértve a külföldi diákokat is – részt kell vennie nemzetbiztonsági képzésen a diploma megszerzésének feltételeként. A műszaki egyetem az első éves hallgatók számára tette kötelezővé a témához kapcsolódó jogi kérdésekről szóló kurzusokat. A Lingnan Egyetem pedig a már meglévő, egységes alaptantervének részeként biztosít majd a nemzetbiztonsággal kapcsolatos oktatást a hallgatók számára, továbbá beszélgetéseket és szemináriumokat szervez Kína és Hongkong fejlődéséről.

A pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, és tavaly júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény előírja a hongkongi kormányzatnak a nemzetbiztonságról szóló ismeretek terjesztését az iskolákban és egyetemeken.

A törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény bírálói szerint a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés