ACNEWS

Krizantém okoz problémát a halottak napján

Krizantém / Fotó: Shutterstock
Krizantém / Fotó: Shutterstock
A meleg nyár miatt a jelek szerint nem lesz elegendő virág halottak napjára. A szokásosnál kevesebb krizantémot termeltek a kertészetek.
Hirdetés
Ad image

Egy állagos évben a nagyvirágú krizantémból körülbelül 12-13 millió szál, míg a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió fogy el. Emellett lehet még választani csokrokat és cserepes növényeket. A krizantém a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékleten érzi a legjobban magát, így az idén nyáron beköszöntött pusztító forróság érthetően megnehezítette a termesztést. A kánikulában nagy hő- és fénystressz érte a növényeket. Ezért több öntözést, irányított tápanyagutánpótlást, és a növényi stressz kezelésére biostimulánsokat is kellett alkalmazni, emellett árnyékolást, hűtést, párásítást – írja a Világgazdaság.

A bimbóképződés megállt, majd a szeptemberi melegben a bimbóképződés újra lassulásnak indult. A krizantém erősen szezonális jellegű virág, így a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést igényel. Ez pedig félrecsúszott a fentiek miatt.  Ezért lehetséges, hogy az idén a szokásosnál kevesebb szál krizantémot termeltek a magyarországi kertészetek. Ami probléma lehet a jövőheti temetőlátogatásokkor.

Érdekesség, hogy korábban a fehér színű virágok voltak a legkelendőbbek, mára már egyre többen keresik a zöld és a kétszínű virágokat is. De a trend országrészenként is eltér. Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, a Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ez az urnás sírhelyek megnövekedett arányának is betudható.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés