ACNEWS

Lázadnak a Wagner-zsoldosok, nem adják fel önállóságukat

Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Az orosz védelmi minisztérium 40 önkéntes alakulatot vonna a hatásköre alá. A Wagner-zsoldoscsoporttal folyó vita közben már szerződést kötött a csecsen magánhadsereggel.
Hirdetés
Ad image

A hatóság hétfői közleménye szerint a dokumentumot a minisztérium és az Achmat speciális egység írta alá. Az Achmat csapatot Ramzan Kadirov csecsen uralkodó magánhadseregének tartják. A hét végén a védelmi minisztérium bejelentette, hogy július 1-jéig át akarja venni az összes magánhadsereg irányítását. Ezt több hónapos hatásköri viták előzték meg a Bahmutban harcoló Prigozsinnal, aki ellenezte ezt a parancsot azzal az indokkal, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter aligha van abban a helyzetben, hogy megfelelően vezesse a reguláris csapatokat.

A csecsen Kadirovot és Prigozsint sokáig tandemnek tekintették az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúban, és közösen kritizálták a vezérkarat valamint a védelmi minisztériumot, a rossz taktika és a lágy hadviselés miatt.

A zsoldosfőnök és a csecsen vezető azonban nemrégiben nyilvánosan összeveszett. Míg Prigozsin azzal vádolta a csecseneket, hogy nem látja őket a csatatéren, és főleg TikTok videókat forgatnak, Kadirov kollégáját okolta a Bahmut előtti nagy orosz veszteségekért – írja a krone.at

Az orosz védelmi minisztérium az összes orosz önkéntes szervezetet a parancsnoksága alá akarja vonni. Jelenleg több mint 40 önkéntes harci egység létezik, amelyek jogállását így kell biztosítani. A Wagner orosz magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin vasárnap bejelentette, hogy nem hajlandó aláírni egy ilyen szerződést.

Szergej Sojgu védelmi miniszter főnökölheti a minisztériumot és a katonákat – mondta Prigozsin a Telegram csatornáján közzétett hangüzenetben. A miniszter azonban nem tudja a saját csapatait sem vezetni, tette hozzá. Wagner ezért nem ír alá semmilyen szerződést Shoiguval.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés