ACNEWS

Lecsap a turizmuskalapács a Velencébe látogatókra

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A város a turizmusból él, de szenved is ettől.
Hirdetés
Ad image

Az olasz lagúnaváros helyi tanácsa úgy döntött, hogy öt eurót kell fizetniük azoknak a turistáknak, akik csak néhány órára látogatnak a városba, de nem ott töltik az éjszakát. A szabályozás a tervek szerint tavasszal lép életbe. A pontos dátumok még nem ismertek.

Velencének – a világ egyik leghíresebb turisztikai célpontjának – mára kevesebb mint 50 000 állandó lakosa van. A főszezonban egyes napokon azonban több mint kétszer annyi turista érkezik. A látogatók ilyen mértékű áramlása évek óta komoly problémát okoz a városnak. Különösen a tenger felől érkező turistákat érintik a kritikák. Emiatt már régóta fontolgatják a belépődíj felszámítását. A terv azonban a lakosok körében sem aratott osztatlan sikert.

A tervek szerint azok, akik napközben látogatnak Velencébe, az interneten kapnak majd egy QR-kódot. Ezt feltölthetik a mobiltelefonjukra, amelyet az ellenőrzések során fel kell mutatniuk. Ellenkező esetben fejenként 50 és 300 euró közötti büntetést kell fizetniük. A városvezetés azzal indokolja a projektet, hogy a lakosok és a turisták érdekei kiegyensúlyozottá váljanak – írja a bild.de.

Az UNESCO eközben azt javasolja, hogy az olasz város kerüljön feketelistára, mint veszélyben lévő világörökségi helyszín. Erről szeptemberben szavaz a tagállamok Világörökségi Tanácsa. Arra alapozzák az ajánlást, hogy Velencét visszafordíthatatlan károk fenyegetik, ha az olasz hatóságok nem tesznek többet a védelme érdekében.

A világörökségi terület veszélyeztetetté nyilvánításának célja a jobb védelmi intézkedések kialakítására való ösztönzés. Ha az erőfeszítések nem elegendőek, a világörökségi státusz visszavonható. Az UNESCO 1987-ben nyilvánította Velencét és lagúnáit a világörökség részévé, ami fellendítette a város turizmusát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés