ACNEWS

Lengyelország tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket

Varsó tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a lengyelországi bírákat érintő fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, reagálva arra, hogy Brüsszel aznap bejelentette az ügyben hozott uniós ítélet végrehajtását célzó lépéseket.

Hirdetés
Ad image

Varsó tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a lengyelországi bírákat érintő fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, reagálva arra, hogy Brüsszel aznap bejelentette az ügyben hozott uniós ítélet végrehajtását célzó lépéseket.

A lengyel kormány elemezni fogja az Európai Bizottság (EB) által továbbított dokumentumokat – közölte Müller a Twitter közösségi honlapján tett bejegyzésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt megelőzően közölte: a Varsóba továbbított levélben magyarázatot kért az Európai Unió Bírósága múlt heti két, a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működését érintő döntésének végrehajtásáról. Az EB alelnöke, Vera Jourová pedig tudatta: a brüsszeli testület azzal bízta meg Didier Reynders igazságügyi biztost, hogy lépéseket tegyen az ítélet végrehajtása érdekében.

Jourová e vonatkozásban egy új, pénzügyi bírság kiszabását célzó kötelezettségszegési eljárás elindítását helyezte kilátásba Varsónak, amennyiben augusztus 16-ig nem erősíti meg az EU Bírósága ítéletének teljeskörű végrehajtását.

Erre válaszul a lengyel kormányszóvivő a Twitter-bejegyszésében aláhúzta: Lengyelország más uniós tagállamokhoz hasonlóan szükségesnek tartja az uniós alapszerződések betartását, ezek pedig egyenesen meghatározzák, mely hatáskörök lettek az EU-ra átruházva, és mely ügyek tartoznak kizárólagosan tagállami hatáskörbe.

Varsó az igazságügy szervezését az uniós országok belügyének tartja. A lengyel alkotmánybíróság múlt szerdán az igazságügy szervezését illetően megerősítette a lengyel jog elsőbbségét az uniós joghoz képest.

Müller kiemelte továbbá, hogy a lengyelországi jogi megoldások hasonlóak a más európai országokban használtakhoz. „Megfelelő párbeszédet indítunk az EB-vel az e témakörben fennálló véleménykülönbségek tisztázása végett” – olvasható a bejegyzésében.

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta viszont úgy látta: a párbeszéd az utóbbi években meddőnek bizonyult, az EB „rosszhiszeműen cselekszik”, sérti az alapszerződéseket és beavatkozik a lengyel alkotmányos rendbe. „További párbeszéd e cselekvés igazolását jelenti” – olvasható az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó Kaleta Twitter-bejegyzésében.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform alelnöke, Borys Budka a közösségi médiában úgy foglalta össze a helyzetet: a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány „egy hónapot kapott arra, hogy törölje az úgynevezett fegyelmi kamarát a jogrendből”, ezt követően a lengyel adófizetők pénzéből kell fedezni a bíróság által kiszabható bírságot.

Még az EB bejelentése előtt a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski közölte: az EU Bírósága ítéletére adandó reakció csak a fegyelmi kamara tagjain múlik, ez ügyben a lengyel jog fényében a legfelsőbb bírósági elnök sem illetékes.

Eltérő véleményt fogalmazott meg kedden a varsói legfelsőbb bíróság kilenc tagja, akik szerint az uniós ítélet következtében a fegyelmi kamara működését haladéktalanul fel kell függeszteni.

A 2018-ban az EB által több szempontból is bírált lengyel igazságügyi reform keretében megalakított fegyelmi kamara elsősorban az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés