ACNEWS

Lesújtó hírek jöttek a kórházi várólistákról

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Tízezrek várnak valamilyen műtétre szerte az országban. Egyre többen kényszerülnek magánellátásra - ezért csökken a várólista.
Hirdetés
Ad image

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által közzétett kórházi várólisták aktuális állásáról az economx tudósított. Meglepő hír, hogy a listákra feliratkozott betegek száma egy év alatt kilencezer fővel csökkent. Míg tavaly szeptemberben 40,3 ezer beteg állt sorban, 2024. október 7-én már csak 31,4 ezer fő vár valamilyen műtétre. Közülük a legtöbben, 13,8 ezren térdprotézis-műtétre kaptak előjegyzést. Az átlagos tényleges várakozási idő e műtéteknél az elmúlt fél év adatai alapján 239 nap volt. A második leginkább várt beavatkozás a csípőprotézis-beültetés, erre pillanatnyilag 7730 beteg készül, a harmadik helyen ötezernél is kisebb számban szürkehályog-műtétre előjegyzett páciensek sorakoznak.  

Az aktuális állapot szerint 28 455 beteg neve szerepel az úgynevezett kötelező vezetésű várólistákon, míg kapacitáshiány miatt 2 965 beteg várakozik műtétre. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke az economx kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint a várólistán szereplő betegek közül nagyon sokan megunhatták a várakozást és inkább a magánellátást választották. Az economx korábbi összeállításában szereplő adatok alapján a csípő- és térdprotézisre váró betegek száma a magánklinikák adatai alapján jelentősen megnőtt, míg korábban csak a betegek 2-4 százaléka vette igénybe a szolgáltatásaikat, mára ez a szám megtízszereződött.

Kincses Gyula elmondta továbbá, hogy a számok csökkenésében közrejátszhat az is, hogy megkezdődött a pandémia alatt hatalmasra duzzadt várólisták lassú ledolgozása, illetve az is, hogy a kórházakban lassan, de kezdenek átállni a teljesítményalapú finanszírozásra. A szakember a magánellátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az alsó középosztály valószínűleg képtelen igénybe venni a milliókba kerülő szolgáltatásokat, azonban a magasabb jövedelműek már nem haboznak mélyen a zsebükbe nyúlni. A magánegészségügyi szolgáltatók ennek köszönhetően négy év alatt két és félszeresére növelték a profitjukat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés