ACNEWS

Londonban két ‘indiai’ csatázik a kormányfői posztért

Downing Street 10 Fotó: Tom Robinson őrmester RLC/MOD
Downing Street 10 Fotó: Tom Robinson őrmester RLC/MOD
Suella Braverman brit belügyminiszter arra használja ki a palesztinbarát tüntetések miatti felzúdulást, hogy Rishi Sunak miniszterelnök lehetséges utódjaként pozicionálja magát.
Hirdetés
Ad image

Az indiai származású Suella Braverman brit belügyminiszter, a konzervatív keményvonalas azzal vádolta a londoni rendőrséget – amelyért ő maga is felelős – hogy bal szemére vak és elnézi a törvénysértéseket, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni „gyűlöletfelvonulásokat”. Az indiai származású Szunak miniszterelnök csütörtökön hatalmas nyomás alá került, hogy rúgja ki Siellát, aki napok óta jobboldali populista kijelentéseivel uralja az ország címlapjait.

Mindeközben a Downing Steeet azt hangsúlyozta, hogy a kormányfő „teljes bizalommal” van párttársa iránt.

Ez azonban gyengítheti a miniszterelnököt. Még sok torynak is az a benyomása, hogy Braverman szándékosan a konfrontációra összpontosít. „Az a küldetése, hogy kirúgják” – idézte a Sky News csatorna az egyik képviselőt.

Egyes megfigyelők úgy vélik, hogy Braverman legkésőbb a következő választások után – amelyekre valószínűleg 2024-ben kerül sor, és amelyeket jelenleg a toryk várhatóan elveszítenek – igényt tart a pártvezetésre. Ha Sunak most kirúgja, a londoni beszámolók szerint a neve nem fog egy választási kudarchoz kötődni. S elfoglahatja a Downing Street 10-et.

Braverman régóta a párt jobbszárnyának leghangosabb képviselőjeként állítja be magát. A miniszternek „engedélye van arra, hogy kimondja a kimondhatatlant” – kommentálta Chris Mason, a BBC vezető riportere. Olyan nézeteket is elmondhat, amelyeket kollégái még négyszemközt sem mernének kimondani. „Honnan tudjuk, hogy megvan az engedélye? Ha nem lenne meg neki, kirúgnák.”

Braverman többször is nekiment az illegális migránsoknak, „invázióról”, legutóbb pedig „hurrikánról” beszélt. Szidta a homoszexuálisokat és az „öko-zélótákat”. Néhány nappal ezelőtt a miniszter meg akarta tiltani, hogy jótékonysági szervezetek sátrakat adjanak olyan hajléktalanoknak, akik „életmódként” az utcán élnek. A párton belül máris nagy lett az izgalom.

Az ellenzéki Munkáspárt, amely minden közvélemény-kutatásban vezet, „irányíthatatlannak” nevezte Bravermant. Az, hogy Sunak hagyja, hogy megússza, a gyengeségét bizonyítja. A miniszter viszont támogatást kapott a jobboldalról. Braverman hiteles, és az emberek őt akarják – mondta David Frost volt Brexit-miniszter.

Sunak számára az ügy döntő próbatétellé válik. Ha kirúgja Bravermant, az ős-konzervatívok hangosan azzal fogják vádolni, hogy meghajolt a liberális erők nyomásának. Ha kitart Braverman mellett, közvetve átveszi a jobboldali populista kijelentéseiket.

Akárhogy is, a vita ismét beárnyékolja a politikai teret. Sunak szerette volna maga mögött hagyni elődei, Boris Johnson és Liz Truss botrányait, és kompetenciával, integritással és stabilitással akart pontokat szerezni. Ezt a célt nem sikerült elérnie, amint azt egy friss felmérés is mutatja. Csak 25 százalék tartja kormányát integernek, és csak valamivel kevesebben tartják kompetensnek és hatékonynak. Amikor Sunak alig több mint egy évvel ezelőtt hivatalba lépett, valamennyi pontszáma lényegesen magasabb volt.

Sunak már akkor beiktatta Bravermant, amikor éles bírálatokat váltott ki, mert egy hivatalos dokumentumot továbbított a személyes e-mail címéről. S azt is kifogásolták, hogy Liz Truss miniszterelnök alatt is belügyminiszter volt. Jobboldal képviselőjeként azonban nyilvánvalóan túl fontos volt Sunak számára.

A miniszterelnök azonban hagyott magának egy kiskaput. Szóvivője megerősítette, hogy Braverman a Timesban megjelent, a rendőrség ellen irányuló vendégszerkesztői cikkét nem engedélyezte a kormány. Hangsúlyozta, hogy az ügyet kivizsgálják. „Tájékoztatást fogunk adni, ha az helyénvaló lesz” – írja a blick.ch az elemzésében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés