ACNEWS

Magyar szuperbörtön épül a román határnál

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Eszenyi Enikő szülőfaluja 1500 új lakossal bővül.
Hirdetés
Ad image

Magyarországon a börtönök túlzsúfoltak. Néhány éve még a 29 büntetés-végrehajtási intézetben 18 270 személyt tartottak fogva, miközben a börtönök kapacitása csak 12 869 fő elhelyezésére volt elegendő, ami 142 százalékos helykihasználást jelent.

A kormány ezért börtönépítési programot hirdetett 2016-ban. A legnagyobb magyarországi börtönépítkezés a végéhez közeledik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren épülő objektumot a tervek szerint idén szeptember 30-án adják át. Több mint 50 milliárdos beruházással, öt és fél hektár területen egy korszerű, kiemelt biztonságú, 1500 elítélt befogadására alkalmas börtön épül. Először ezer rabot helyeznek el benne, később 500 férőhellyel bővítik a helyet – írja az Index.

Fotó: BvOP

A csengeri sittesek élete egyedülálló lesz. Zárt online csatornán tudják intézni ügyeiket, így naprakész információkhoz juthatnak adataikról, pénzükről, kérelmeik elbírálásáról, vagy éppen a munkabeosztásukról.

A személyzet, a fogva tartottak és a más belépő személyek azonosításának elsődleges eszköze az arcfelismerő rendszer lesz, amely alkalmas az intézet területén tartózkodó személyek nyomon követésére. A kapcsolattartás – ideértve a telefonhívásokat, e-maileket is – ellenőrzéséből fakadó munkaterhet mesterséges intelligencia segítségével csökkentenék – hangelemzés, kulcsszavak figyelése, szöveganalízis, arcképelemzés alkalmazásával.

Kamerával felszerelt robotfelügyelőket használnának a fogvatartotti részlegek megfigyelésére, előre beprogramozott útvonalak bejárásával. A személyzetnek jeladó karpántot biztosítanának. A fogvatartotti karpánt pedig egyrészt az elítéltek azonosítására lesz alkalmas, másrészt egyéb speciális funkciókkal is ellátható: életjelek érzékelésére, tartózkodási hely megállapítására, esetleg a későbbiekben elektronikus aláírásra is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés