ACNEWS

Mától kibővítették a panasztörvényt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A mai naptól életbe lépett a bővitett panasztörvény, ami a munkavállalókat hivatott megvédeni a munkáltatók visszaélései ellen.
Hirdetés
Ad image

A munkahelyi visszaélések bejelentését rendező panasztörvény visszaélés-bejelentési rendszert ír elő, amelynek kiépítése kötelező az ötvennél több dolgozót foglalkoztató vállalatoknak. A cégeknek vasárnap éjfél volt a határidő, hogy teljesítsék kötelezettségeiket. A munkahelyen tapasztalt szabálytalanságokat, sérelmeket akár névtelenül is be lehet jelenteni.

A panasztörvény az uniós irányelvnek való megfelelés jegyében született. A visszaélés-bejelentési rendszer célja, hogy bizalmas és biztonságos csatornát biztosítsanak a feltárt jogsértések kivizsgálására, és egyúttal megvédjék a bejelentőket az esetleges retorziókkal szemben – írja az Index.

A törvényt fokozatosan vezették be. A bejelentővédelmi előírásokat először a legalább 50 főt foglalkoztató állami szerveknek és gazdasági társaságoknak, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságoknak kellett bevezetniük július 24-én. Éjfélt óta a minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezeteken van a sor – függetlenül attól, hogy állami vagy magánkézben vannak. A mostani határidő Budapesten 65 ezer vállalkozást érint.

2025. január 1-től a legalább 50 főt foglalkoztató önkormányzati szervek, valamint a tízezer főnél több lakosú települések helyi önkormányzatai számára válik kötelezővé eleget tenni az új jogszabály követelményeinek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés