ACNEWS

2024. July 03.   |   Kornél, Soma napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Meg fogsz lepődni: el kell-e mosogatod az irodai kávésbögrédet

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A saját bögre az iroda egyik legfontosabb része. Reggel ezzel turbózod fel magad, és napközben sokszor vígaszt nyújt. De te is viszonzod a törődést?
Hirdetés
Ad image

Az emberek sokféleképpen közelítik meg a kávésbögrék tisztítását. Egyesek minden nap kimossák, mások csak egy gyors öblítést végeznek két használat között, és néhányan, csak hagyják, hogy az összes valaha megivott ital összekeveredjen.

Egy több mint 2000 felnőtt körében végzett felmérés hasonló eredményeket hozott. Azok voltak többségben, akik minden egyes használat után kitisztították az irodai bögréjüket – legalábbis ha igazat mondtak -, de sokan voltak, akik többszöri használat után sem sikálták át alaposan. 3 százalékuk pedig bevallotta, hogy egyáltalán nem mosogatják el – írja az IFLScience.

Bár az gondot jelenthet, ha már penész nő a pohárban, a mosatlan bögrében megbúvó baktériumok nem feltétlenül jelentenek problémát.

„Ha odamennék és tenyésztenék egy átlagos mosatlan kávéscsészét, természetesen baktériumokat találnék” – mondta Dr. Jeffrey Starke, fertőző betegségek specialistája. „De ne feledjük, hogy a túlnyomó többség attól a személytől származik, aki a csészét használta”.

Mi a helyzet tehát azokkal a baktériumokkal, amelyek nem a bögre tulajdonosától származnak? Dr. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológia, környezettudományok és közegészségügy professzora elmondta, hogy „a legtöbb irodai kávésbögrének körülbelül 90%-a veszélyes baktériumokat rejt, és ezek 20%-a hordoz székletbaktériumokat”.

Gerba azt is elmondta, hogy a bögrében lappangó csúnyább baktériumok valójában a tisztításból származhatnak. „A konyhában lévő szivacson van valószínűleg a legtöbb baktérium az irodában”.

Ezzel együtt jobbnak tűnhet, ha mosatlanul hagyjuk, bár ezt rengeteg ember tartja undorítónak. Ebben az esetben a szakértők azt javasolják, hogy a szappan és a forró víz mellett használjon papírtörlőt az irodai bögre súrolására, valamint szárítására. Még jobb, ha hazaviszi, és beteszi a mosogatógépbe, ha van.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés