ACNEWS

Otthon gyilkolják meg a nők többségét

ők elleni erőszak illusztráció forrás: pixabay
ők elleni erőszak illusztráció forrás: pixabay
Riasztóan magas a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma.
Hirdetés
Ad image

Tragikus statisztikát közölt az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC): ennyi nőt, mint a múlt évben, még nem öltek meg az utóbbi húsz év alatt egyszer sem.

A statisztika szerint világszerte 89 ezer nőt öltek meg tavaly. A gyilkosságok több mint felét, körülbelül 55 százalékát család vagy élettárs követte el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta több mint 133 nőt vagy lányt ölt meg valaki saját otthonában. Elkeserítő, hogy az otthon távolról sem biztonságos menedék a nők és a lányok számára. 

Ugyanez az arány a férfiak elleni gyilkosságok esetében csupán 12 százalék. A legtöbb nőt, hozzávetőleg 20 ezret Afrikában öltek meg, ezt követi Ázsia.

A szervezet igazgatója, Gáda Váli által jegyzett közleményben az áll, hogy sürgősen foglalkozni kell a rendszerszintű egyenlőtlenségekkel, és javítani kell az igazságszolgáltatás vonatkozó részein, hogy egyetlen nőnek se kelljen rettegnie az életéért azért, mert nőnek született- írja a jelentés.

Míg az intim partnerek vagy családtagok által elkövetett nőgyilkosságok száma Észak-Amerikában 29 százalékkal nőtt 2017 és 2022 között, addig Európában 2010 óta átlagosan 21 százalékkal csökkent az ilyen típusú nőgyilkosságok száma.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés