ACNEWS

Megszólalt Ficó szívsebésze

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egy neves szívsebész, aki már korábban is műtötte Ficót, arról számolt be, hogy az elnök szíve jól bírja a strapát. Nem lesz gond szerinte.
Hirdetés
Ad image

Ahogyan arról az AcNews is beszámolt, a napokban támadás érte Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét. Ficó állapota továbbra is súlyos a beszámolók szerint, azonban stabil. A Dnesk24-nek a neves szlovák szívsebész beszélt arról, hogy úgy gondolja, a miniszterelnök szíve bírja a strapát. Állítását arra alapozza, hogy a múltban már operálta Ficót, aki sportoló múltjának hála könnyen felépült.

Szerencséje volt a miniszterelnöknek

„Tapasztaltam már lőtt sebesülét, de úgy gondolom, hogy a miniszterelnöknek szerencséje volt a szerencsétlenségben. A golyó nem ért létfontosságú szerveket, sem hasüregben lévő artériákat. Feltételezem, hogy az ő sportos szervezete elbírja ezt.” – mondta el Viliam Fischer szívsebész. A hírek szerint a miniszterelnöknek három bypass műtétje volt, amik miatt kockázatos lehet a vérhígító szedése. Azonban a kardiológus szerint ez nem feltétlen jelent problémát. „Mára már ezt a problémát az aneszteziológusok tudják kezelni, sőt, a kardiológusok is. Így ezzel nem lehet gond.” – mondta.

Annak, hogy az életveszélyen túl van, az is fontos jele, hogy már felébredt Ficó és önállóan lélegzik. „Valószínűleg azt is az erős szívének lehet köszönni, hogy már felébredt és extubálták. Ez azt jelenti, hogy a lélegeztető csövét kihúzták, így önállóan tud lélegezni, ami egy nagyon fontos pillanat az ilyen esetekben.” – mondta Viliam Fischer.

Így kezelik a lőtt sebeket

Az, hogy Ficó állapota stabil nagyon sok mindennek köszönhető. Nem mindegy ugyanis, hogy az ilyen, hasi lőtt sebek esetében mit tesznek az orvosok. „Általában először megpróbáljuk elállítani a vérzést, majd a vérveszteséggel foglalkozunk. Ezután a hasüregben lévő összes olyan szervet megvizsgáljuk, amelyek érintettek lehetnek. Ebből adódhatnak ugyanis a szövődmények.” – mesélt az eljárás folyamatáról Stefan Kvak sebészfőorvos.

Lényeges leszögezni azonban, hogy a fenti állítások leginkább teóriák, általános esetekre vonakoznak, abból a kevés információból következtettek a szakértők, amit tudunk. A miniszterelnök konkrét sérüléseiről egyelőre nem lehet semmi biztosat tudni, nem részletezték azokat. Azonban az biztos, hogy a gyógyulás több hetet, hónapot vesz majd igénybe.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés