ACNEWS

Micsoda butaság: Svájc röhög az amerikai külügyminisztériumon

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az amerikai külügyminisztérium összekeverte Svájcot Svédországgal egy Európa-térképen. A Bild ezen viccelődik – de kiderült, rajtuk is lehet...
Hirdetés
Ad image

Svédország vagy Svájc? Sokan újra és újra felteszik maguknak ezt a kérdést. És néha helytelenül válaszolnak rá. Ide tartozik az amerikai külügyminisztérium is, Antony Blinkennel az élen.

Joe Biden amerikai elnök találkozót tervez Emmanuel Macron francia elnökkel. A minisztérium ezért egy Európa-térképet tett közzé az X-en. A furcsaság: a térkép szerint a Franciaország melletti kis ország nem Svájc, hanem Svédország – írja a blick.ch.

Fotó: Képernyőkép / X / Department of State

Persze egyből nevetség tárgya lett a tévedés az interneten. Az amerikai külügyminisztérium egyszerűen kommentár nélkül törölte a posztot. „Nem is tudtam, hogy Olaszországon keresztül is el lehet jutni Svédországba” – szórakozott az egyik felhasználó a poszt alatt. Egy másik azt írta: „Svájc lett volna a helyes szó”.

Nem ez az első kavarodás az északi országgal. Joe Biden már 2022-ben is elkövetett egy kínos hibát egy madridi NATO-csúcstalálkozón. Az amerikai elnök egy beszédében elmondta, hogy Finnország és Svédország támogatást kért tőle. De a „Svédország” helyett „Svájc” hagyta el a száját. Ezt azonban rendkívül higgadtan vette, és nem sokkal később így viccelődött: „Nyilván nagyon szeretném bővíteni a NATO-t”.

2023-ban azonban a svéd turisztikai hivatalnak elege lett, és közzétett egy videót, amelyben nagy adag szarkazmussal magyarázza el, hogy pontosan hol is vannak a különbségek a két ország között. Az amerikai külügyminisztérium valószínűleg nem látta a videót. Ahogy a Bild sem. A német újság gúnyt űz a botlásból, és a Matterhornról készült fotóval akarja tisztázni a dolgokat. A „Valójában eléggé félreérthetetlen” felirattal egyszer s mindenkorra pontot akarnak tenni a vita végére. A történet fénypontja azonban: az ábrázolt hegy nem a Matterhorn, hanem a Tête Blanche. A szerkesztők azonban rájöttek a tévedésre – a képet azóta kicserélték a Matterhornról készült képre.

Fotó: Képernyőkép / Bild
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés