ACNEWS

Miért leszünk tavasszal gyorsan szerelmesek?

Több oka is van annak, hogy miért lesznek tavasszal többen szerelmesek / Fotó: Pixabay
Több oka is van annak, hogy miért lesznek tavasszal többen szerelmesek / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Tavasszal sokaknak úgy tűnik, hogy friss szerelmespárok veszik körül őket. Mi áll a mítosz mögött, hogy ilyenkor gyorsabban eltalálnak Ámor nyilai?

Amint a téli hónapok után megjelennek az első meleg napsugarak, sok párt lehet látni kézen fogva sétálni. Ines Schweizer, szex- és pszichoterapeuta szerint az emberek általában az év bármely szakaszában szerelembe eshetnek, de a tavasszal a hőmérséklet emelkedése és a nappalok hosszabbodása ezt még jobban fokozza.

„A napfény és a meleg különböző hírvivő anyagokat szabadít fel a szervezetben, amitől az ember általában boldogabbnak érzi magát” – jegyezte meg Schweizer a Blicknek adott interjújában.

„Különösen azok vehetik észre ezt a hatást, akik téli depresszióban szenvednek. A hosszabb és világosabb nappalok hatására megnő a szerotonin és a dopamin boldogsághormonok termelődése, míg például az alváshormon melatonin kevésbé szabadul fel tavasszal. Ezáltal az emberek aktívabbak és vállalkozóbbak lesznek.”

A másik fontos ok, amiért márciusban több pár jön össze, hogy az emberek több időt töltenek a szabadban.

„A téllel ellentétben tavasszal nem fagyunk meg a kinti hidegben, emiatt tovább tartózkodhatunk egy adott helyen. A tekintetünk többet vándorol a környezetünkben, így könnyebbé válik a flörtölés, ami általában szemkontaktussal kezdődik” – magyarázta Schweizer.

Az emberek jó kedve is közrejátszik, hiszen a mosoly a pszichoterapeuta szerint még nagy távolságból is felismerhető, ami rokonszenvet kelt a másikban.

„Emellett a jó idő miatt az öltözködés is változik: az emberek kényelmesebben érzik magukat amiért kevesebb réteg ruha van rajtunk, így több helyen látszik a bőr, ami erősíti a testi vonzalom kialakulását” – mondta a szakértő.

Sokan ilyenkor a táplálkozásukra is jobban odafigyelnek, mint télen, ez pedig szintén pozitív hatással lehet az ember önbizalmára, ami a kisugárzásán is látszik.

„Azok az emberek, akik magabiztosak és elégedettek, vonzóbbnak tűnnek” – mondta Schweizer.

A férfiaknál a tesztoszteronszint tavasszal, de különösen nyáron emelkedik. A Grazi Orvosi Egyetem osztrák keresztmetszeti vizsgálata kimutatta, hogy a nemi hormon felszabadulásának szezonális ingadozásai összefüggésben vannak a D-vitamin-termeléssel, amelyhez a szervezetnek szüksége van a napfényre. A hormon a férfiakat aktívabbá és bátrabbá teszi. Továbbá a tesztoszteron serkentheti a libidót. Általánosságban elmondható, hogy a hideg, szürke időjárásról a több fényre, élénkségre és színekre való váltás pozitív hatással van az emberek pszichéjére. Schweizer szerint ez megkönnyítheti az új emberek megismerését vagy a szerelembe esést.

„A pszichológiában ismerjük az önbeteljesítő jóslat hatását, ami általában a negatív gondolatokra vonatkozik, de itt pozitív értelemben is alkalmazható. Ha valaki szilárdan feltételezi, hogy az emberek tavasszal könnyebben találnak társat, az valójában kedvezhet a szerelembe esésnek. Tudat alatt ez a gondolat nyitottabbá tesz, és ez ennek megfelelően befolyásolja a saját viselkedésünket” – magyarázta Schweizer.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés