ACNEWS

Miért nem érezzük a saját szagunkat?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Minden nap befújjuk magunk a kedvenc illatunkkal, és pár perccel később nem érzünk belőle semmit.
Hirdetés
Ad image

A világ egy büdös hely, gyakran érezzük mások erős testszagát az edzőterem öltözőjében, vagy valaki leheletének mentolos frissességét. Ez azért van, mert nagyszerű orrunk van. Nos, talán nem olyan nagyszerű, mint egyes állatoknak, de jobb, mint gondolnánk. Egy tanulmányból kiderült, hogy több trillió szagot vagyunk képesek megkülönböztetni egymástól. De mégis orrvakságban szenvedünk: nem érzékeljük a saját illatunkat olyan jól, mint másokét.

Annak ellenére, hogy az orrunk keményen dolgozik, előfordul, hogy érzéketlenné, orvakká válhatunk egy adott illattal szemben. Ezt nevezik szagfáradtságnak is. Ebben az esetben a szaglásunk egyszerűen annyira „kimerül” a sok ismerős szagtól, hogy úgy dönt, nem érzékeli tovább. Voltak olyan tanulmányok, amelyekben légfrissítőket helyeztek el a tesztalanyok szobájában, és néhány nap múlva már nem is érezték az illatukat – írja az iflscience.com.

„Úgy tűnik, hogy a hosszú távú alkalmazkodás során az történik, hogy azok a receptorok, amelyek normális esetben reagálnának ezekre az illatokra, szinte kikapcsolnak, miután néhány hétig bombázzák velük őket” – mondta Pamela Dalton, a Monell Chemical Senses Center pszichológusa. – „Ez a jelenség nem fordul elő a látás vagy a hallás esetében. Lehet alkalmazkodni egy hanghoz vagy látványhoz, de a rendszerek általában elég gyorsan helyreállnak. Az, hogy esetenként hány hétbe telik, mire az érzékenység visszatér, nagyon egyedi”.

Előfordul az is, hogy hirtelen erőteljesen érezzük a saját kipárolgásunk. Ez azért van, mert alapvetően rá vagyunk hangolódva a testünk jellegzetes, egyedi illatára, és bármilyen apró változást erőteljesen érzékelünk. Amikor pedig egy izzasztó napon vagyunk túl, előfordul, hogy az izzadtságunk szaga sodródik az orrunk receptoraihoz.

Szóval, mivel megszokjuk a saját szagunkat, illatunkat, ezért nem érezzük alapesetben. Ám, ha megcsapja az orrunkat a saját testszagunk, akkor baj van, ugyanis mások már korábban is büdösnek éreztek bennünket.

Nem teljesen tisztázott, miért fordul elő velünk az orrvakság. Azonban vannak módszerek arra, hogy visszanyerjük a szaglásunk. Ilyen lehet például, ha egy nagyot szippantunk a friss levegőből, majd a ruhánkat a testünktől távolabb szagoljuk meg. Az is jó megoldás, ha a tiszta kezeinket végigfuttatjuk a fejbőrünkön, majd megszagoljuk az ujjbegyeinket. Valamint elvégezhetünk néhány légzési tesztet, mint a klasszikus kézteszt. Ilyenkor a kezünket az arcunkhoz tartjuk és alaposan megszagoljuk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés