ACNEWS

2024. May 05.   |   Adrián, Györgyi napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Most érdemes újraszámoltatnia a nyugdíját

nyugdij-shutterstock_746139745.jpg
nyugdij-shutterstock_746139745.jpg
Egyre több idős embernek van joga az öregségi nyugdíja összegének újraszámolásához. Itt vannak a részletek, hogy minek kell megfelelni.
Hirdetés
Ad image

Idén lépik át a nyugdíjkorhatárt az 1959-ben születettek. Ám abban az esetben, ha az idén 65-öt betöltő személy korhatár előtti ellátásban részesült valamilyen oknál fogva és emellett vállalt munkát, akkor egy kvázi kötelező lehetőséget nyújt neki az állam. Mégpedig azt, hogy lehetőségük van nyugdíjba vonulásuk esetén újraszámoltatni a járandóságukat – számolt be az ado.hu.

A korhatár előtti ellátás vonatkozásában tekintsünk vissza arra, hogy 2012. előtt többféle okból, jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni. Ilyen például a hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíj, hivatásos szolgálati jogviszony alapján járó nyugdíj. Ezeket mind korhatár előtti ellátás címén folyósították 2012-től kezdve.

Hatalmas előnye ennek a lehetőségnek, hogy bizonyos jövedelemhatár mellett lehet mellette keresőtevékenységet is folytatni. Egyszóval az ellátás mellett lehet teljes állásban dolgozni, ha a bejövő összeg nem haladja meg az éves minimálbér tizennyolcszorosát. Ezzel pedig az érintett személy további szolgálati időt tud szerezni, miután a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj. Éppen ezért érdemes azoknak, akiket érint, élni ezzel a lehetőséggel. Hiszen, ha az idén hivatalosan is nyugdíjba akarnak vonulni, akkor nagyobb összeget kaphatnak, mint eddig.

Feltétele az újraszámolásnak, hogy legalább 365 nap szolgálati időt szerezzen az ellátásban részesülő személy. Azonban ennek kérvényezése ma már határidő nélkül kérhető azután, hogy az érintett betöltötte a 65-öt. A lényeg mindössze az, hogy a szükséges szolgálati időt 2012. január 1. és a születésnapját megelőző nap között töltse le. Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra. Sőt, ha a két összeg ilyen formán eltérő, akkor a különbözet visszamenőlegesen járó összegét is folyósítani kell legfeljebb a kérelem benyújtását megelőző hat hónapra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés