ACNEWS

Miért nem délben van a legmelegebb?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Pár éve még délben nem szabadott kimenni a Napra, mert akkor volt a legmelegebb. Az évek alatt viszont ez egészen kitolódott.
Hirdetés
Ad image

Az évek során egyre jobban kitolódott a legmagasabb hőmérséklet időpontja. Míg pár évvel ezelőtt mindenkit óva intettek attól, hogy 12-kor kint legyen a napon, de ma már a maximum hőmérsékletet 15 óra körülre tendálják. Sokan úgy vélik, hogy ebben közrejátszott a 2012-es „világvége”. A mágneses pólusváltás elmélete szerint 2012 végén masszív napkitörés következett be, mely során a Föld mágneses pólusai felcserélődtek, ezt viszont soha nem bizonyították. Van erre egy földhözragadtabb magyarázat is.

Azért nem délben van a legmelegebb, mert az időjárás és az éghajlat egy sor összetett tényezőtől függ, nem pedig csak az időponttól. A legfőbb ok, hogy a Nap sugarai a Föld felszínét nem minden területen egyenlő mértékben érik el az év folyamán.

Amikor a Föld a Nap körül kering, a Föld tengelye dőlésben van. Ez azt eredményezi, hogy a nap sugarai különböző szögben érik el a Föld felszínét az évszakok függvényében. A déli féltekén például a nyári napforduló idején (június 21-én) a Föld déli része közelebb van a Naphoz, így a nap sugarai meredekebben érik el a felszínt, ami melegebb időt eredményez.

Az évszakok változása miatt az időjárási feltételek is változnak. A legmelegebb időszak általában a nyár elején és közepén van, amikor a Nap sugarai erőteljesen érik a Föld felszínét, és hosszabb ideig van égkörüli magasságban, így több hőt ad le.

Fontos megjegyezni, hogy az időjárási minták az éghajlati övezetektől, az óceánok közeléből és más tényezőktől is függhetnek. Ezért a legmelegebb időszak eltérő lehet különböző területeken és éghajlati zónákban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés