ACNEWS

Nem csatlakozott Magyarország az ukrajnai kárlistához

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Az Európa Tanács létrehozza az ukrajnai háborús pusztítással okozott károk nyilvántartását. Az Európa Tanács 46 tagállama közül összesen 40 állam beleegyezett, hogy csatlakozik vagy a jövőben csatlakozni fog. Törökország, Magyarország, Azerbajdzsán és Szerbia egyelőre nem.
Hirdetés
Ad image

A kárnyilvántartás célja, hogy dokumentálja az Oroszország által megtámadott Ukrajnában történt pusztítást, hogy aztán Oroszországot felelősségre lehessen vonni.

A nyilvántartást első lépésnek tekintik az Ukrajnának fizetendő kártérítés felé vezető úton. Az ötlet az ENSZ egyik korábbi határozatából fakadt, és most az Európa Tanács égisze alatt kívánják azt megvalósítani.

Hogy pontosan mit és hogyan terveznek, az egyelőre még nem világos – írja a krone.at

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić „történelmi jelentőségűnek” nevezte a nyilvántartásról szóló döntést. Szerinte ez az első olyan jogilag kötelező erejű eszköz, amely Oroszországot felelősségre vonja tetteiért.

Az Európa Tanácsot 1949-ben alapították, hogy megvédje a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot Európában. Független az Európai Uniótól. Több tagja van mint az EU-nak – szinte az összes európai állam. Ukrajna 1995 óta tagja. Oroszországot Ukrajna lerohanása után kizárták, Fehéroroszországot felfüggesztették, és csak megfigyelőként van jelen a csúcstalálkozón.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés