ACNEWS

Nyomoz a rendőrség: engedélye nélkül vágták le az indián haját

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A dakoták számára minden hajszál szent. A kórházban azonban erről nem tudtak. Megnyírták az indiánt.
Hirdetés
Ad image

Arthur Janis az Oglala dakota indián nemzetiség tagja. Náluk a hajnak számos szent rítusban jelentős szerepe van, például a lélek megőrzésében is. Minden egyes szál a dakota egyén hatalmát képviseli. A félteke bármely részén az őslakosok haja számukra szent.

A férfit az aurorai UCHealth University of Colorado Kórházba szállították. A testvér, Keith Janis azt állítja, hogy a kórház dolgozói elhanyagolták az alapvető higiéniát a bátyja esetében. Elmondása szerint testvére agyvérzést kapott az intézményben, így nem tudta megfésülni vagy megmosni a derékig érő haját. Az orvosi csoport tartott attól, hogy a fekvéstől fekély alakulhatott ki a férfi fejének hátsó részén. Mivel az ápolók nem tudtak hozzáférni a területhez, ezért levágták a haját, ő pedig nem tudott védekezni ellene.

„A probléma abból adódott, hogy korábban soha nem azonosították a pácienst indián származású vagy kultúrájú személyként, még a családjával folytatott megbeszélés során sem” – mondta Dan Weaver a kórház szóvivője, aki azt is állította, hogy a kórházba szállításkor nem volt a férfinak derékig érő haja.

A testvérpárnak gyerekkorukban is volt már kellemetlen élménye a hajukkal kapcsolatban. Keith Janis elmondta, hogy amikor gyerekként bentlakásos iskolába kellett járniuk, erőszakkal levágták le a hajukat. Most, hogy ez ismét megtörtént Arthur Janisszal, a testvére azt mondta, olyan politikai változtatásokra van szükség, amelyek védelmet nyújtanak az őslakosoknak. Sydney Edwards, az Aurora Városi Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy aktív nyomozás folyik az esettel kapcsolatban, miután Keith Janis feljelentést tett – írta a nbcnews.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés