ACNEWS

Nyomtalanul eltűnt Putyin ellenfele

Putyin Fotó: Youtube
Putyin Fotó: Youtube
A bebörtönzött Kreml-ellenzéki Vlagyimir Kara-Mursa nyomtalanul eltűnt. Az orosz hatóságok szűkszavúak a hollétét illetően.
Hirdetés
Ad image

Néhány nappal ezelőtt levelet akart kÃŒldeni a szibériai Omszkban lévő börtöntáborban lévő barátjának, Kara-Mursának, de azt a választ kapta a börtönigazgatóságtól, hogy az ellenzéki politikust áthelyezték egy másik börtönbe – írta hétfőn Alekszandr Podrabinek emberi jogi aktivista a Facebookon.

A börtönszolgálat azonban nem közölte, hogy Kara-Mursát most melyik táborban tartják fogva. A Kreml-ellenfél felesége, Jevgenyija Kara-Mursa szintén azt írta, hogy nem tudja, hol van a férje.

Kara-Mursát, aki egyebek mellett bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, tavaly áprilisban 25 év börtönbÌntetésre ítélték hazaárulás vádjával. Ez a legmagasabb bÌntetés, amelyet valaha ellenzéki személyiségre kiszabtak Oroszországban.

A politikus, korábban több mérgezést is túlélt, most nagyon rossz egészségi állapotban van. Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb bírálójának számít, és nemzetközileg a politikai foglyok közé sorolják.

Újra és újra előfordul, hogy a rendszer bebörtönzött ellenfelei szó szerint eltűnnek egy bizonyos időre, és elveszítik a kapcsolatot hozzátartozóikkal – írja a krone.at.

Decemberben például nem adott életjelet magáról Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista, akit egy Moszkvától nem messze lévő táborban tartottak fogva. Csak mintegy két hét elteltével bukkant fel újra – egy bÃŒntetőtáborban az orosz sarkvidéken. Az emberi jogi aktivisták ezt a gyakorlatot az orosz bÃŒntetés-végrehajtás zaklatásaként bírálják.

Tegnap egyébként ’egyhangúlag elfogadták’ és hivatalosan is bejegyezték elnökjelöltként Vlagyimir Putyint a következő orosz választásokon. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig közölte, hogy az elnök, nem fog részt venni a választási vitákon.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés