ACNEWS

Október a látás hónapja – fontosak a szűrővizsgálatok

A tapasztalatok szerint, szinte az összes korosztály számára elengedhetetlen lenne a rendszeresen elvégzett látásvizsgálat.

Hirdetés
Ad image

A tapasztalatok szerint, szinte az összes korosztály számára elengedhetetlen lenne a rendszeresen elvégzett látásvizsgálat.

Így iskolakezdéskor, a nyári szünet után nagyobb igénybevételnek van kitéve a gyerekek szeme. Ha azt tapasztaljuk, hogy esetleg a gyermekünk szédülésre, fejfájásra panaszkodik, vagy nem látja a távolban lévő autót, játékot, vagy esetleg gyorsan elfárad a tanulásban, akkor gondoljunk arra, hogy lehet, hogy egyszerűen csak a látásával van a gond. 
A gyerekek nem tudják pontosan megfogalmazni a problémáikat, ezért is gyerekek. „Nekünk szülőknek a felelősségünk az, hogy odafigyeljünk rájuk és akár ezen problémák jelentkezése előtt elvigyük őket a megfelelő szemészeti szakemberhez”. Újdonság a gyerekeknek az éjszakai kontaklencse, amely alvás közben javítja a szemet, így akár a szemüveg vagy kontaklencse nappali használata is elkerülhető lesz. 

„Nagyon fontos az időben felismert szürkehályog és az azt követő, nem sokáig halogatott műtét, azt nemzetközi tanulmányok is bizonyítják. Nincs egy éve, hogy megjelent egy orvosi publikáció, ahol egy amerikai kutatócsoport összefüggést fedezett fel a szürkehályogműtét és a demencia kialakulásának kockázata között. A szürkehályogműtét azonban nem csak a beteg látásán, hanem közérzetén, hangulatán és koncentrációján is javíthat. Műtét után arról számolnak be a páciensek, hogy sokkal ragyogóbban, élénkebben látják a színeket, jobban érzékelik összességében a külvilágot. 

Ma már kevesebb mint másfél óra alatt elvégezhető az összes műszeres vizsgálat, illetve elkészítjük a komplett műtéti tervet is. Dr. Filkorn Tamás intézetünk főorvosa Magyarország egyik leggyakorlottabb orvosa a lézeres szürkehályog műtétek területén. Szaktudása, tapasztalata és személyisége, valamint profi csapatunk hozzájárul a sok-sok pozitív visszajelzéshez, amit klinikánk kap a műtött betegeinktől” 

Van még ezen kívül olyan vizsgálat, amelyet fontosnak tart főleg a felnőtt lakosság körében?

„Igen, ez első sorban a zöldhályog vagy glaukóma szürővizsgálat. Sokan nem is gondolják, hogy egy nem időben felismert zöldhályog, akár látásunk elvesztését is eredményezheti. Nemrég járt klinikánkon egy 40-es éveiben járó páciens. Látásjavító lézeres műtétet szeretett volna. Szeme nem volt alkalmas a műtétre, azonban kiderült, hogy kezdődő zöldhályogban szenved, és ha nem kezeli, akkor bizony a látóterének beszűkűléséhez vezethetet volna a betegség, ami viszont a foglalkozásában akadályozta volna, hiszen motoron végez szállítást. A zöldhályog tehát, ha nevezhetem úgy egy alattomos betegség, hiszen észrevétlenül okozhat látásromlást, ami, mint említettem látásunk elvesztéséhez is vezethet.” 

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés