ACNEWS

Őrizetbe vették Jekatyerinburg volt polgármesterét

Őrizetbe vették Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármestert szerdán a lakásán "az Ural fővárosában" az ellene az orosz fegyveres erők lejáratása címén indított büntetőeljárás keretében.

Hirdetés
Ad image

Őrizetbe vették Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármestert szerdán a lakásán „az Ural fővárosában” az ellene az orosz fegyveres erők lejáratása címén indított büntetőeljárás keretében.

Lejla Guszeinova, Rojzman asszisztense, a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki politikus jótékonysági alapítványánál a hatóságok házkutatást készítenek elő.

Rojzman egyike volt annak a maroknyi Kreml-kritikus aktivistának, akinek sikerült polgármesteri választást nyernie a Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök harmadszori elnökké választása ellen 2012-ben kibontakozott tiltakozások nyomán. A városvezetői posztot 2013 és 2018 között töltötte be, majd a független hangvételű, az Ukrajna elleni invázió elindítását követően megszűntetett Eho Moszkvi rádió kommentátora lett, valamint közéleti tevékenységet is folyatott.

Márciusban és áprilisban egy jekatyerinburgi bíróság három, egyenként 50 ezer rubeles pénzbírságot szabott ki Rojzmanra, a fegyveres erők nyilvános lejáratás címén. A volt polgármester fellebbezett a határozatok ellen, de a Szverdlovszk megyei bíróság helybenhagyta őket.

Májusban a politikusra 85 ezer rubeles bírságot is kiróttak, amiért a közösségi médiában olyan bejegyzést tett közzé Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről, amely „sérti az emberi méltóságot és tiszteletlenséget fejez ki az Oroszországi Föderáció hatóságaival szemben”.

2021-ben Moszkvában és Jekatyerinburgban részt vett több engedély nélkül megtartott tüntetésen, amiért 60 ezer rubelre büntették. Emellett kilenc napi elzárásra is ítélték ilyen megmozdulások szervezése címén, amit végül egynapos büntetésre csökkentettek.

A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 7 forintot ér.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés