ACNEWS

Orosz sportolók is rajthoz állhatnak az evezős világbajnokságon

Fotó: MTI/Archív/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Archív/Szigetváry Zsolt
A versenyt szeptember 3-a és 10-e között rendezik meg Belgrádban.
Hirdetés
Ad image

Orosz evezősök is indulnak a szeptemberi, belgrádi evezős világbajnokságon – jelentette be az orosz sportági szövetség (FGSZR). – A szerb fővárosban két férfi és két női versenyzőjük szerepel egyesben. Valamennyien – a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) döntésének megfelelően – semleges státuszban állnak rajthoz.

A World Rowing június 7-én határozott úgy, hogy – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását követve – korlátozott számban, orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók egyéniben, semlegesként versenyezhetnek a közelgő vb-n. Viszont – ugyancsak a NOB kívánalmainak megfelelően – nem járult hozzá, hogy a két ország képviselői négyesben és nyolcasban is indulhassanak, tekintettel arra, hogy ezek a hajóosztályok csapathajók.

A NOB 2022 februárjában – pár nappal az ukrajnai orosz invázió megindulása után – javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg Oroszország és a háborúban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak versenyzését.

Idén március végén a NOB módosított korábbi indítványán. Tanácsait követve az oroszok és a fehéroroszok csak semleges sportolóként indulhatnak nemzetközi versenyeken. Továbbá csak olyanok, akik nyilvánosan nem szólaltak fel az ukrajnai háború mellett. és nem állnak kapcsolatban sem a fegyveres erőkkel, sem nemzetbiztonsági szervekkel. A NOB álláspontja szerint oroszok és fehéroroszok nem képviseltethetik magukat a csapatsportokban.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés