ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Orvosi rejtély: vért könnyezik a kisfiú, ha pisilnie kell

Fotó: Képernyőkép / BMJ Case Reports
Fotó: Képernyőkép / BMJ Case Reports
Mivel spontán elkezdett vért könnyezni, egy indiai fiú orvosokhoz fordult segítségért. Először ők sem tudták, mi baja van.
Hirdetés
Ad image

A szokatlan esetet a BMJ Case Reports című szaklapban közzétett jelentésben részletezték. A tizenéves korában járó fiú először az indiai Bangalore-ban kereste fel a szemészeket, miután két hétig vér szivárgott a jobb szeméből és az orrlyukából. A véres könnycseppek fájdalommentesek voltak, de egyre több lett belőlük. „Nem volt a kórtörténetében közelmúltbeli sérülés, más nyálkahártya-felületről származó vérzés vagy pszichiátriai betegség” – írták jelentésükben az orvosok

Az első vizsgálatok nem mutattak ki rendellenességet. A szem teljes látásélességgel rendelkezett, a könnyelvezetés tiszta volt, és nem volt jele vérzésnek vagy arcüregproblémának. Egy hónappal később azonban a fiatalember visszatért, mert a jobb szeméből fokozódó vérzés jelentkezett. Furcsa módon úgy tűnt, hogy állapota a vizelés hatására romlott.

„A tinédzser szeme a második vizsgálat során nem vérzett aktívan, de az orvosok megállapították, hogy az alsó szemhéja maceráció (amikor a bőr a nedvesség ismételt hatására felbomlik) és vérzés jeleit mutatta. A beteget megkérték, hogy vizeljen, és megállapították, hogy a jobb szeméből folyik a vér ekkor – áll a jelentésben.

A vénákban és artériákban kialakult rendellenességekkel küzdő embereknek gyakran nincsenek problémáik, de fennáll a vérzés veszélye, ha az erek elpattannak. Ez az első bejelentett eset, amikor a könnyvérzés mögöttes kötőhártya mikro-arteriovenosus malformáció miatt következett be – írja a heute.at.

A fiatal betegnél endovaszkuláris embolizációt végeztek. Ennél az eljárásnál az ereket feltöltik vagy lezárják, hogy megakadályozzák a vérzést vagy a szakadást. A sebészek sikeresen tudták kezelni az állapotát, és a fiúnak a műtét után csak enyhe fájdalom és duzzanat volt a szemhéján. A műtétet követő két héttel későbbi kontrollvizsgálaton már nem volt véres könnye, és csak egy kis heg volt látható a műtét helyén.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés