ACNEWS

Összedőlhet a magyar üzemanyagpiac: jön a 700 forintos benzinár

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Minden idők legdrágább üzemanyagárát fizetik majd a hazai autósok, mert az EU miatt kötelezően emelni kell a jövedéki adót.
Hirdetés
Ad image

Ma hajnaltól ismét 5 forinttal emelkedett a gázolaj ára, a benziné viszont maradt. A holtankoljak.hu azt is közzétette, milyen átlagárakra lehet számítani augusztus 30-tól. Eszerint a 95-ös benzinért egyelőre 642 forintot, a gázolajért 651 forintot kell fizetnio literenként. Hónapok óta erőteljesen kúszik felfelé az üzemanyagok ára Magyarországon. Ennek több oka is van: a nyersolaj világpiaci mozgásán kívül a gyenge forintnak is meghatározó a szerepe.

Sajnos, hiába reménykednek az autósok, a szakemberek szerint a folytatás sem túl biztató, esélyt sem látnak az árak mérséklődésére. Ráadásul januártól egy EU-s előírás értelmében Magyarországon több mint 40 forinttal megugrik gázolaj és a benzin literenkénti jövedéki adója. Ez pedig annyit jelent, hogy a hazai töltőállomásokon több mint 700 forintba kerül majd egy liter üzemanyag. Aminek a negatív következményeit a MOL is biztosan megérzi majd.

Egyes feltevések szerint ha a benzin és a gázolaj ára átlépi a lélektani 700 forintos határt, az autótulajdonosok tömegestül leteszik majd a járgányaikat. De sokan már szeptemberben a nyaralásból hazatérve, kiköltekezve rákényszerülnek erre, például az iskolakezdés magas költségei miatt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hamarosan megérkezik a biztosítási évforduló, már most tudni, hogy a társaságok több mint  30 százalékkal megemelik a kötelező biztosítás díját.

Az ingázók számára megoldás jelenthet az ország-, vagy a vármegyebérlet. De biztos lesznek olyanok is, akik nem tehetik le az autót, nekik valahogy ki kell gazdálkodni az autózás költségeit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés