ACNEWS

Óvatosan! Megugrik a vérnyomása, ha fél órával később alszik el

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

A rendszertelen alvás rendkívül káros hatással van az egészségünkre, amit egy legutóbbi kutatás is bebizonyított.

A jó alvás nemcsak az életminőségünket javítja, hanem bizonyítottan jó, és fontos az egészségünk szempontjából. A hosszú ideig tartó túl kevés alvás például nemcsak a krónikus betegségek, hanem a halálozás kockázatát is növelheti. A rossz alvás azonban akár a demencia kialakulásának a kockázatát is növelheti.

Most egy nagyszabású, több mint 12 000 résztvevővel készült felmérésben a kutatók megállapították, hogy az olyan eltérések, mint például a megszokottnál későbbi lefekvés, negatív következményekkel járhat az egészségre nézve. Különösen a vérnyomásra.

Mégis hogyan hat az alvási rutinunk az egészségünkre?

Az adelaide-i Flinders Egyetem ausztrál kutatói ezt vizsgálták. Ehhez világszerte több mint 12 000, 38 és 62 év között alanyt figyeltek meg kilenc hónapon keresztül. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 50 év volt, 88 százalékuk túlsúlyos férfi, átlagos testtömeg indexük pedig 28.

Minden tesztalany intelligens matracbetétet kapott, amely képes volt adatokat rögzíteni az alvási viselkedésükről. A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék, az emberek szabálytalan alvási szokásai hogyan befolyásolják a vérnyomást. Ezért a vizsgálati időszak alatt ötször megmérték a vérnyomásukat, és összefüggésbe hozták a rögzített alvási adatokkal.

Az adatok elemzése kimutatta, hogy a szabálytalan alvás időtartama 9-17 százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát. Ez független attól, hogy valaki összességében mennyit alszik.

Az elalvás különböző időpontjaival való összefüggés is különösen érdekes: ha az elalvás idejében gyakran 34 perc körüli eltérés tapasztalható, a magas vérnyomás kockázata akár 32 százalékkal megnövekedhet. Az ébredés eltérő időpontjai szintén növelik a magas vérnyomás kockázatát, bár kevésbé, mint az elalváskor.

Tehát azok, akik gyakran különböző időpontokban fekszenek le, és az alvásuk időtartamában nagy ingadozások vannak, a tanulmány szerint fokozottan ki vannak téve a magas vérnyomás kockázatának. Ez viszont további egészségügyi következményekkel járhat a szív- és érrendszerre nézve.

A tanulmány kutatói hangsúlyozzák, hogy mind az alvás időtartamának, mind az alvás időzítésének szabálytalansága a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője lehet. Ezért az olyan eltéréseket, mint például a későbbi vagy korábbi lefekvés, kerülni kell, hogy ne károsítsuk az egészséget. Hogy megértsük az alvás közvetlen hatását a vérnyomásra, ahhoz további kutatásokra van szükség – írja a travelbook.de.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés