ACNEWS

Palkovics: A magyar gazdaság növekedésével együtt a magyar munkaerőpiac is erősödött

A magyar gazdaság növekedésével együtt a magyar munkaerőpiac is erősödött, nőtt a foglalkoztatási ráta - közölte az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Monoron.

Hirdetés
Ad image

A magyar gazdaság növekedésével együtt a magyar munkaerőpiac is erősödött, nőtt a foglalkoztatási ráta – közölte az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Monoron.

Palkovics László a Vigadó kulturális és civil központban tartott lakossági fórumon elmondta: az elmúlt két év válságok sorával telt, a járvány és az energiaválság után most háború van a szomszédunkban.

Kiemelte: a válság második évében a magyar gazdaság 7,1 százalékkal nőtt 2021-ben, a nagy gazdasággal rendelkező országok közül Európában ez a legnagyobb növekedés. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság „jó állapotban volt előtte is”, 2019-ben majdnem 5 százalékkal növekedett. Mindeközben a magyar foglalkoztatás bővült a legnagyobb ütemben az Európai Unióban a járvány alatt és után.

Közölte, egymillióval többen dolgoztak 2021 júniusában, mint tíz évvel ezelőtt. Hozzátette: a foglalkoztatási ráta 73 százalék, a 80 százalék pedig már mintegy a teljes foglalkoztatottságot jelenti. Szólt arról, hogy a beruházási ráta 29 százalék volt tavaly Magyarországon, ez 7 százalékponttal volt több az unió átlagánál.

A válság átrendezte a munkaerőpiacot, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a programozás-informatika területén nőtt az alkalmazottak száma – tájékoztatott. Az innováció és kutatásfejlesztés területén dolgozók száma megduplázódott 2010 óta, így most 60 ezer – fűzte hozzá, hangsúlyozva: ez a legnagyobb növekedésnek számít ezen a téren az Európai Unióban.

Kitért arra, hogy európai viszonylatban kiemelkedő az elmúlt tíz évben épült gyorsforgalmi utak hossza az országban, és ez tovább fog nőni. Hozzátette: a 3600 milliárd forintos útfejlesztési program jelenlegi szakasza 2024-ben ér véget. Idén kezdik a következő fázist, ami a mostanival részben párhuzamosan zajlik majd és legalább olyan nagyságrendű lesz, mint az eddigi. Megjegyezte: 6000 milliárd forintot fognak az elkövetkező hat évben vasútfejlesztésre fordítani, ebből 4000 milliárd forint jut pálya- és infrastruktúra korszerűsítésére, 2000 milliárd forint jut a személyi közlekedés javítására.

Palkovics László arra biztatta a jelenlevőket, hogy április 3-án a Fideszre szavazzanak, mert szerinte az ellenzék az elért eredményeket veszélybe sodorná. „A politikai kalandorság nem jó, most nyugalomra van szükség”- figyelmeztetett.

Pogácsás Tibor, Pest megye 10-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje elmondta: a választási kampányt átírja a világtörténelem, az Ukrajnában zajló háború, amely egész Európára hosszú távon is ki fog hatni. Szerinte ugyanakkor a lehetőségekkel, az elért eredményekkel, azok megőrzésével is kell foglalkozni.

Az eseményen részt vett Darázsi Kálmán, Monor polgármestere (Fidesz-KDNP) is. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés